Bułki z wieprzowiną pulled pork z szybkowaru
Przygotuj się na kulinarną przygodę z bułkami z wieprzowiną pulled pork z szybkowaru! To jedno z tych dań, które niewiele wysiłku wymaga, a efekt końcowy przekracza wszelkie oczekiwania. Soczysta, aromatyczna wieprzowina, którą łatwo „rozciągnąć” na kawałki to prawdziwa uczta dla mięsożerców. Przepis wykorzystuje szybkowar, co znacznie skraca czas gotowania i umożliwia osiągnięcie idealnej miękkości mięsa. Bułki z pulled pork to prawdziwy klasyk amerykańskiej kuchni, jednak teraz możesz go przygotować w domowym zaciszu! Poczuj smak autentycznego BBQ bez opuszczania domu.
admin
Składniki:
- 1.5 kg mięsa wieprzowego do pieczenia (np. łopatka, karkówka)
- 0.5 szklanki czerwonego wytrawnego wina (lub wody)
- 2 zielone papryki
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- 4 ząbki czosnku
- 1 kostka rosołowa (opcjonalnie)
- 6 dużych bułek hamburgerowych
Bułki z wieprzowiną „pulled pork” z szybkowaru – jak zrobić?
- Odciąć skórę z mięsa. Mięso przekroić na 3-4 kawałki. Natrzeć solą i pieprzem. Można dodać też swoje ulubione przyprawy lub sosy do marynowania wieprzowiny. Można odstawić na noc do lodówki, żeby się marynowało, ale nie jest to konieczne.
- Cebule obrać, przekroić na pół i pokroić w piórka. Papryki przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę. Czosnek obrać i bardzo drobno posiekać.
- W szybkowarze rozgrzać dwie łyżki masła. Wrzucić cebule, czosnek i papryki i smażyć na średnim ogniu przez 3-5 minut.
- Wlać wino i szklankę wody. Dodać kostkę rosołową.
- Włożyć wkład do gotowania na parze i ułożyć na nim mięso (lub wrzucić mięso wprost do garnka), a na nim skórę.
- Zamknąć garnek. Nastawić na poziom 2/15 psi/1bar/100 kPa. Od czasu osiągnięcia ciśnienia gotować przez 45 minut.
- Garnek otworzyć metodą szybką, polewając brzeg pokrywki zimną wodą do czasu aż ciśnienie opadnie.
- Sprawdzić mięso. Jeśli jest miękkie i łatwo rozdziela się widelcem, to znaczy, że gotowe. Jeśli mięso jest jeszcze twarde i nie rozrywa się łatwo widelcem, to powtórnie zamknąć garnek i gotować kolejne 10 minut pod wysokim ciśnieniem na poziomie 2.
- Mięso przełożyć do dużej misy lub talerza i przy pomocy dwóch widelców porozdzielać na mniejsze kęsy.
- Sos w garnku podgrzewać do czasu odparowaniu połowy płynu.
- Opcjonalnie, jeśli są chętni, skórę włożyć pod grilla na około 10 minut, do czasu aż resztki tłuszczu się wytopią, a skóra będzie chrupka. Uwaga, skóra jest bardzo ciężko strawna.
- Wszystkie składniki można podać osobno lub od razu przygotować kanapki: do bułek nakładać po dużej porcji mięsa i na to trochę papryki z cebulą z sosu. Można nałożyć też jakąś chrupką surówkę z kapusty z cebulą lub chutney owocowy. Osobno można podać sos z garnka do zamaczania bułki.
Bułki z wieprzowiną pulled pork z szybkowaru – dodatkowe informacje
Wieprzowinę z szybkowaru taką można podawać i na ciepło i na zimno. Nadaje się na kanapki, do bułek, jako dodatek mięsny na pizzę lub do meksykańskich enchilad i tacos. Dlatego warto zrobić więcej i wykorzystać do przygotowania kilku różnych posiłków. Jako dodatek do takiego mięsa można podać zwykły kupny sos BBQ lub musztardę, sos owocowy typu chutney i surówkę z kapusty.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Bułki z mąką owsianą i płatkami owsianymi
Następny przepis: Bułki z Ziarnami