Brzoskwiniowiec na biszkopcie

Brzoskwiniowiec na biszkopcie

Brzoskwiniowiec na biszkopcie to propozycja dla miłośników owocowych smaków. Ten aromatyczny i kremowy deser to prawdziwa uczta dla podniebienia. Wykorzystanie dojrzałych brzoskwiń nadaje temu wypiekowi intensywny owocowy smak, który doskonale harmonizuje z delikatnym biszkoptem. To doskonała, lekka propozycja na letnie popołudnia lub jako deser po obiedzie. Brzoskwiniowiec na zimno to orzeźwienie dla podniebienia i źródło owocowych witamin. Jest prosty w przygotowaniu a przy tym prezentuje się niezwykle apetycznie. Biorąc pod uwagę zarówno smak, jak i wartości odżywcze, warto przygotować go dla siebie i swoich bliskich.

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
  • 3 jaja
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek oleju
  • 6 łyżek mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Składniki na masę brzoskwiniową:
  • 1 puszka brzoskwiń (ok. 800 ml)
  • 1/2 L śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 galaretki brzoskwiniowe+1 łyżka żelatyny
  • 1 galaretka brzoskwiniowa na wierzch

Brzoskwiniowiec na biszkopcie – jak zrobić? Sposób przygotowania:

  1. 1.
    Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier. Nadal ubijając, dodawać po 1 żółtku. Do ubitych jajek wlać olej oraz wsypać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać i przełożyć do tortownicy o wymiarze 26 cm. Piec w 170 stopniach przez ok. 30 minut. Po upieczeniu biszkopt ostudzić. Jeśli biszkopt wyjdzie za suchy, można go nasączyć odrobiną syropu z brzoskwiń
  2. 2.
    Połowę brzoskwiń i 3/4 szklanki soku z puszki zmiksować. Śmietanę ubić z cukrem i dodawać po łyżce zmiksowany mus z brzoskwiń. Galaretki i żelatynę rozpuścić w 300 ml wody. Gdy ostygnie wlać do masy brzoskwiniowej. Na biszkopt wlać masę brzoskwiniową i wstawić do lodówki aż masa całkowicie stężeje.
  3. 3.
    Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku. Na wierzchu masy ułożyć resztę brzoskwiń z puszki i zalać tężejącą galaretką brzoskwiniową.

Brzoskwiniowiec na biszkopcie – dodatkowe informacje

W sezonie pod wierzchnią galaretkę można użyć świeżych brzoskwiń.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Brzoskwiniowiec
Następny przepis: Brzoskwiniowy kopiec kreta

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode