Brzoskwiniowy kopiec kreta

Brzoskwiniowy kopiec kreta

Dzisiejszy przepis na deser przeniesie Cię prosto do słonecznej Italii, gdzie brzoskwinie są tak soczyste jak nigdzie indziej. Przedstawiamy przepis na brzoskwiniowy kopiec kreta, co jest niesamowitą odmianą popularnego ciasta. Ta niezwykła wersja klasycznego deseru łączy delikatność ciasta kopiec kreta z owocowym smakiem brzoskwiń. W efekcie uzyskujemy deser, który zaskakuje i zachwyca swoją oryginalnością, jednocześnie czerpiąc z tradycyjnych, dobrze znanych smaków. Mamy nadzieję, że ten przepis odmieni Twój sposób patrzenia na klasyczne ciasta i dodatkowo dostarczy Ci wielu kulinarnych wrażeń.

Składniki:

  • Ciasto:
    • 2,5 szkl mąki krupczatki
    • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 i 1/3 szkl cukru zwykłego
    • 3 – 4 czubate łyżki kakao
    • 5 jajek
    • niepełna szkl zimnej przegotowanej wody
    • niepełna szkl oleju
  • Krem:
    • 500ml śmietany 30%
    • 2 łyżki cukru pudru
    • 1 galaretka brzoskwiniowa
    • 0,5szkl gorącej wody
    • 2 łyżeczki cukru zwykłego
    • kilka kostek gorzkiej czekolady
  • Dodatkowo:
    • ok. 10 – 12 połówek brzoskwiń w syropie lub z kompotu (mogą być również świeże)

Kopiec kreta z brzoskwiniami

  1. Ciasto: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając porcjami cukier, następnie po kolei żółtka. Później dodajemy po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, następnie powoli wlewamy wodę i olej, cały czas miksując. Na koniec dodajemy kakao i krótko miksujemy. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 28cm. Pieczemy ok. 40 minut w temp. 180ºC.
  2. Upieczone, ostudzone ciasto wyjmujemy z formy i z góry odkrawamy krążek grubości nie większej niż 1cm.
  3. W pozostałym cieście lekko wydrążamy wierzch i zachowujemy okruchy.
  4. Krem: galaretkę brzoskwiniową rozpuszczamy w 0,5szkl gorącej wody, dodajemy 2 łyżeczki cukru, mieszamy i studzimy (uwaga, szybko tężeje). Połówki brzoskwiń osączamy na sicie. Schłodzoną kremówkę ubijamy mikserem. Pod koniec ubijania dodajemy 2 łyżki cukru pudru oraz małymi porcjami wlewamy chłodną, lekko tężejącą galaretkę i krótko miksujemy całość do połączenia. Do masy dodajemy startą gorzką czekoladę, mieszamy i odstawiamy na 10 minut do lodówki.
  5. Na wydrążone ciasto nakładamy niewielką część masy i układamy połówki brzoskwiń (można je podzielić na mniejsze części).
  6. Na owoce wykładamy pozostałą część masy, formując kopczyk.
  7. Na masę kruszymy odłożony wcześniej krążek ciasta i wykorzystujemy również okruszyny pozostałe z wydrążania ciasta. Gotowy Kopiec kreta można schłodzić w lodówce.

Brzoskwiniowy kopiec kreta – dodatkowe informacje

Kremówkę przed ubijaniem najlepiej chłodzić w lodówce całą noc. Gotowego ciasta nie musimy odkładać do lodówki, przechowywane w temp. pokojowej również świetnie się kroi i nie traci kształtu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Brzoskwiniowo-orzechowy raj z nutą ajerkoniaku
Następny przepis: Brzoskwiniowy tort BMW

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode