Bramboraki czyli czeska potrawa- schabik otulony ciastem ziemniaczanym

Bramboraki czyli czeska potrawa- schabik otulony ciastem ziemniaczanym

Bramboraki to klasyczna potrawa czeska, która bez trudu zagości także na polskim stole. To niepowtarzalne danie składa się z soczystego schabika, otulonego chrupiącym ciastem ziemniaczanym. Bramborak zaskakuje swoim smakiem, a jednocześnie tęskni za prostotą i tradycją kuchni czeskiej. Choć może wydawać się, że jest skomplikowany do przygotowania, to w rzeczywistości możemy go zrobić bez większego trudu. To idealna propozycja na rodzinny obiad lub spotkanie z przyjaciółmi. Zaskocz swoich bliskich i serwuj im danie, które z pewnością okaże się odświeżającą odmianą od codziennych posiłków. Łączy w sobie prostotę przygotowania i bogactwo smaku – czy można chcieć czegoś więcej?

Składniki:

  • 8 plasterków schabu o grubości 1 cm
  • 1,70 kg ziemniaków
  • 2 średnie cebule
  • 3 małe jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta majeranku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 1,5 kg pieczarek
  • 1 cebula
  • 50g masła
  • 50 ml oleju rzepakowego

Bramboraki czyli czeska potrawa – schabik otulony ciastem ziemniaczanym – jak zrobić?

  1. Kotlety schabowe opłukać, delikatnie rozbić z dwóch stron, oprószyć solą i pieprzem.
  2. Ziemniaki i cebulę obrać, zmiksować w blenderze, dodać cebulę, jajka, mąkę ziemniaczaną, doprawić przyprawami. Dokładnie wymieszać.
  3. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nakładać porcje ciasta, formując cienkie i szerokie placki.
  4. Na każdy placek nałożyć schab i przykryć warstwą ciasta.
  5. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.
  6. Usmażone placki ułożyć na stojąco do naczynia żaroodpornego.
  7. Poukładać kawałeczki masła i obsypać pieczarkami zesmażonymi na oliwie z cebulką.
  8. Piec w naczyniu żaroodpornym jakiejś 20 minut w 180 st. Celsjusza.

Sposób przygotowania: Kotlety schabowe opłukać, delikatnie rozbić z dwóch stron, oprószyć solą i pieprzem. Ziemniaki i cebulę obrać, zmiksować w blenderze, dodać cebulę, jajka, mąkę ziemniaczaną, doprawić przyprawami. Dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nakładać porcje ciasta, formując cienkie i szerokie placki. Na każdy placek nałożyć schab i przykryć warstwą ciasta. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki ułożyć na stojąco do naczynia żaroodpornego, poukładać kawałeczki masła i obsypać pieczarkami zesmażonymi na oliwie z cebulką. Piec w naczyniu żaroodpornym jakiejś 20 minut w 180 st. Celsjusza.

xxxx – dodatkowe informacje

można do ciasta dodać parmezan lub curry


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: BOŻONARODZENIOWY PIERNIK PRZEKŁADANY BEZ TŁUSZCZU
Następny przepis: Breakfast – angielskie śniadanie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode