Bramboraki czyli czeska potrawa- schabik otulony ciastem ziemniaczanym
Bramboraki to klasyczna potrawa czeska, która bez trudu zagości także na polskim stole. To niepowtarzalne danie składa się z soczystego schabika, otulonego chrupiącym ciastem ziemniaczanym. Bramborak zaskakuje swoim smakiem, a jednocześnie tęskni za prostotą i tradycją kuchni czeskiej. Choć może wydawać się, że jest skomplikowany do przygotowania, to w rzeczywistości możemy go zrobić bez większego trudu. To idealna propozycja na rodzinny obiad lub spotkanie z przyjaciółmi. Zaskocz swoich bliskich i serwuj im danie, które z pewnością okaże się odświeżającą odmianą od codziennych posiłków. Łączy w sobie prostotę przygotowania i bogactwo smaku – czy można chcieć czegoś więcej?
admin
Składniki:
- 8 plasterków schabu o grubości 1 cm
- 1,70 kg ziemniaków
- 2 średnie cebule
- 3 małe jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta majeranku
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
- 100 ml oleju rzepakowego
- 1,5 kg pieczarek
- 1 cebula
- 50g masła
- 50 ml oleju rzepakowego
Bramboraki czyli czeska potrawa – schabik otulony ciastem ziemniaczanym – jak zrobić?
- Kotlety schabowe opłukać, delikatnie rozbić z dwóch stron, oprószyć solą i pieprzem.
- Ziemniaki i cebulę obrać, zmiksować w blenderze, dodać cebulę, jajka, mąkę ziemniaczaną, doprawić przyprawami. Dokładnie wymieszać.
- Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nakładać porcje ciasta, formując cienkie i szerokie placki.
- Na każdy placek nałożyć schab i przykryć warstwą ciasta.
- Smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.
- Usmażone placki ułożyć na stojąco do naczynia żaroodpornego.
- Poukładać kawałeczki masła i obsypać pieczarkami zesmażonymi na oliwie z cebulką.
- Piec w naczyniu żaroodpornym jakiejś 20 minut w 180 st. Celsjusza.
Sposób przygotowania: Kotlety schabowe opłukać, delikatnie rozbić z dwóch stron, oprószyć solą i pieprzem. Ziemniaki i cebulę obrać, zmiksować w blenderze, dodać cebulę, jajka, mąkę ziemniaczaną, doprawić przyprawami. Dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nakładać porcje ciasta, formując cienkie i szerokie placki. Na każdy placek nałożyć schab i przykryć warstwą ciasta. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki ułożyć na stojąco do naczynia żaroodpornego, poukładać kawałeczki masła i obsypać pieczarkami zesmażonymi na oliwie z cebulką. Piec w naczyniu żaroodpornym jakiejś 20 minut w 180 st. Celsjusza.
xxxx – dodatkowe informacje
można do ciasta dodać parmezan lub curry
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: BOŻONARODZENIOWY PIERNIK PRZEKŁADANY BEZ TŁUSZCZU
Następny przepis: Breakfast – angielskie śniadanie