BOŻONARODZENIOWY PIERNIK PRZEKŁADANY BEZ TŁUSZCZU

BOŻONARODZENIOWY PIERNIK PRZEKŁADANY BEZ TŁUSZCZU

„Bożonarodzeniowy Piernik Przekładany Bez Tłuszczu” to propozycja dla wszystkich, którzy chcą cieszyć się tradycyjnymi świątecznymi smakami, ale także dbają o swoją sylwetkę. Ten aromatyczny, soczysty piernik nie zawiera ani grama tłuszczu, a mimo to zachwyca swym smakiem i miękkością. Idealny przepis na święta, który łączy w sobie nostalgiczne wspomnienia z dzieciństwa z nowoczesnym podejściem do zdrowego odżywiania. Ten piernik bez tłuszczu to prawdziwa uczta dla podniebienia, która nie odbija się na talii. Zachwyci wszystkich gości bez względu na ich preferencje dietetyczne. Ciesz się świętami bez wyrzutów sumienia!

Składniki:

  • Piernik:
    • 100 g mąki żytniej
    • 20 g otrąb pszennych
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • ½ łyżeczki sody
    • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
    • 15 g kakao
    • 30 g ksylitolu
    • 170 g puree z marchewki
    • 80 ml soku z mandarynek
    • 20 ml mleka
  • Masa:
    • 32 g gorzkiej czekolady
    • 250 g serka homogenizowanego naturalnego 0%
  • Dekoracja:
    • Lukier lub gorzka czekolada

Bożonarodzeniowy piernik przekładany bez tłuszczu – jak zrobić?

  1. Przygotować puree z marchewki. Umytą i obraną marchewkę (180 g) pokroić na kilka mniejszych kawałków, zalać szklanką wody i ugotować do miękkości. Odcedzić i ostudzić. Zmiksować na papkę. Do miski przełożyć mąkę, otręby, proszek, sodę, przyprawę do piernika i kakao. Wymieszać dokładnie i odstawić na bok.
  2. Białko oddzielić od żółtka. Żółtko utrzeć z cukrem brzozowym na jasny i puszysty krem. Stopniowo dolewać sok mandarynkowy (jeśli nie macie soku z mandarynki, może być sok z pomarańczy lub po prostu mleko – ilość 100 ml) i cały czas mieszać.
  3. W dwóch partiach dodać suche składniki i całość dokładnie połączyć mikserem.
  4. Następnie dodać marchewkę i dokładnie wymieszać łyżką.
  5. Białko ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. W dwóch partiach dodać ją do ciasta i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Przełożyć do małej keksówki (ja użyłam małej jednorazowej aluminiowej formy). Piec w 180 st. około 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie rozkroić wzdłuż na pół.
  6. Masa: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Przestudzić. Dodać najpierw połowę serka, wymieszać dokładnie, a następnie dodać resztę serka i dokończyć mieszanie. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy i wyciskać na ciasto. Przykryć drugim kawałkiem, lekko docisnąć.
  7. Dekoracja: Lukier przygotować według przepisu – link do przepisu (ja użyłam reszty lukru jaka została po pierniczkach). Rozsmarować go na wierzchu piernika i wstawić do lodówki na około 3-4 godziny. Lub: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali i delikatnie rozprowadzić po wierzchu ciasta i wstawić do lodówki na 3-4 godziny.

BOŻONARODZENIOWY PIERNIK PRZEKŁADANY BEZ TŁUSZCZU – dodatkowe informacje

*100 g piernika bez tłuszczu zawiera 159 kcal.

*Wersja piernika z polewą czekoladową jest bardziej kaloryczna niż ta z lukrem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bożonarodzeniówka - nalewka bakaliowa
Następny przepis: Bramboraki czyli czeska potrawa- schabik otulony ciastem ziemniaczanym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode