Bożonarodzeniówka – nalewka bakaliowa
Bożonarodzeniówka to tradycyjna
admin
Składniki:
- 100 gram orzechów włoskich
- 100 gram suszonej żurawiny
- 100 gram rodzynek
- 100 gram suszonych fig
- 100 gram suszonej śliwki kalifornijskiej
- 100 gram suszonych daktyli
- 50 gram suszonych moreli
- 1 duża pomarańcza
- 2 laski cynamonu
- kilka goździków (5-6)
- 700 ml czystej wódki 40%
- 250 ml spirytusu
- cukier do smaku (około 150 gram)
Bożonarodzeniówka – nalewka bakaliowa – jak zrobić?
- Większe bakalie, takie jak orzechy, czy daktyle przekrawamy. Pomarańcze kroimy w plastry. Do przygotowanego słoja układamy warstwy bakalii, a pomiędzy nie układamy plasterki pomarańczy. Dodajemy także cynamon i goździki.
- Cukier rozpuszczamy w około 1 szklance wódki, delikatnie ją podgrzewając. Alkoholu nie można zagotować! Po rozpuszczeniu studzimy go. Przygotowanym alkoholem z cukrem oraz pozostałą wódką i spirytusem zalewamy zawartość słoja. Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy na około 5-6 tygodni. W tym czasie wskazane jest zawartość słoja co jakiś czas zamieszać, na przykład przekręcając go.
- Po 6 tygodniach bakalie odcedzamy. Powstały nalew filtrujemy, by uzyskać bardziej klarowną nalewkę.
Bożonarodzeniówka – dodatkowe informacje
Nalewkę bakaliową możemy już kosztować lub pozwolić jej dojrzeć jeszcze przez kilka tygodni:).
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Botwinka z ziemniakami i koperkiem
Następny przepis: BOŻONARODZENIOWY PIERNIK PRZEKŁADANY BEZ TŁUSZCZU