Błyskawiczny indyk w kostkę

Błyskawiczny indyk w kostkę

Błyskawiczny indyk w kostkę to doskonały sposób na aromatyczną, sycącą i zdrową potrawę, którą możemy przygotować w zaledwie kilka chwil. Dzięki temu przepisowi, dowiemy się jak smażyć pierś z indyka tak, aby była soczysta i pełna smaku, a także jak właściwie smażyć indyka, aby nie był suchy i nijaki. Przyrządzanie tej potrawy to czysta przyjemność, a gotowy indyk w kostkę można podawać na obiad, kolację lub jako element sałatek czy szaszłyków. Jego uniwersalność i prostota przygotowania sprawiają, że to danie zasługuje na stałe miejsce w naszej kuchni.

Składniki:

  • 90 dekagramów filetu z indyka
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 1 mała cebula
  • sól, pieprz, przyprawa uniwersalna, ostra papryka mielona, mąka do zagęszczenia, olej do smażenia

Błyskawiczny indyk w kostkę – jak zrobić?

  1. 1.
    Filet umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w większą kostkę. Mięso polać sosem sojowym, posypać przyprawami, wymieszać i odstawić na 30 min. do lodówki.
  2. 2.
    Na patelni rozgrzać olej, włożyć mięso i opiekać do zrumienienia podlewając gorącą wodą. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i chwilę smażyć.
  3. 3.
    Całość zalać gorącą wodą i dusić do miękkości mięsa, zagęścić niewielką ilością mąki rozprowadzonej w zimnej wodzie, ewentualnie doprawić do smaku przyprawami, wlać śmietanę już nie gotować.
  4. 4.
    Podawać z ziemniakami z wody, ryżem ugotowanym na sypko lub kaszą gryczaną wg upodobań z ulubionym dodatkiem.

Błyskawiczny indyk w kostkę – dodatkowe informacje

Mięso można przyprawić dzień wcześniej.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Błyskawiczny chłodnik na kefirze
Następny przepis: błyskawiczny obiad

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode