Błyskawiczny indyk w kostkę
Błyskawiczny indyk w kostkę to doskonały sposób na aromatyczną, sycącą i zdrową potrawę, którą możemy przygotować w zaledwie kilka chwil. Dzięki temu przepisowi, dowiemy się jak smażyć pierś z indyka tak, aby była soczysta i pełna smaku, a także jak właściwie smażyć indyka, aby nie był suchy i nijaki. Przyrządzanie tej potrawy to czysta przyjemność, a gotowy indyk w kostkę można podawać na obiad, kolację lub jako element sałatek czy szaszłyków. Jego uniwersalność i prostota przygotowania sprawiają, że to danie zasługuje na stałe miejsce w naszej kuchni.
admin
Składniki:
- 90 dekagramów filetu z indyka
- 4 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki śmietany 18%
- 1 mała cebula
- sól, pieprz, przyprawa uniwersalna, ostra papryka mielona, mąka do zagęszczenia, olej do smażenia
Błyskawiczny indyk w kostkę – jak zrobić?
-
1.
Filet umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w większą kostkę. Mięso polać sosem sojowym, posypać przyprawami, wymieszać i odstawić na 30 min. do lodówki. -
2.
Na patelni rozgrzać olej, włożyć mięso i opiekać do zrumienienia podlewając gorącą wodą. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i chwilę smażyć. -
3.
Całość zalać gorącą wodą i dusić do miękkości mięsa, zagęścić niewielką ilością mąki rozprowadzonej w zimnej wodzie, ewentualnie doprawić do smaku przyprawami, wlać śmietanę już nie gotować. -
4.
Podawać z ziemniakami z wody, ryżem ugotowanym na sypko lub kaszą gryczaną wg upodobań z ulubionym dodatkiem.
Błyskawiczny indyk w kostkę – dodatkowe informacje
Mięso można przyprawić dzień wcześniej.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Błyskawiczny chłodnik na kefirze
Następny przepis: błyskawiczny obiad