Błyskawiczne ciasto cytrynowe

Błyskawiczne ciasto cytrynowe

Przygotuj się na niepowtarzalną kulinarne doświadczenie, dzięki błyskawicznemu ciastu cytrynowemu! Ta orzeźwiająca propozycja z pewnością zachwyci nie tylko wielbicieli cytrusowych smaków, ale także tych, którzy cenią sobie szybkie i proste przepisy. Margaryna Kasia sprawia, że ciasto jest niezwykle puszyste i lekkie, a intensywny cytrusowy aromat sprosta oczekiwaniom każdego łasucha. To doskonała propozycja na letnie popołudnie czy rodzinny obiad. Błyskawiczne ciasto cytrynowe to przepis, który zadowoli zarówno początkujących, jak i bardziej doświadczonych domowych cukierników. Smacznego!

Składniki:

  • Forma 40×14 cm
  • 1 cytryna
  • 1 kostka margaryny Kasia
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 4 duże jajka
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • Tłuszcz do formy

Przepis na błyskawiczne ciasto cytrynowe

  1. Jajka wybić, posolić, dodać cukier i utrzeć robotem na puszystą masę.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać porcjami do masy jajecznej, mieszać robotem na niskich obrotach.
  3. Cytrynę sparzyć, skórkę zetrzeć na tarce o małych otworach, sok wycisnąć i dodać do ciasta.
  4. Margarynę stopić i porcjami gorącą dodać do ciasta, delikatnie mieszać.
  5. Ciasto przelać do formy, wyrównać, piec 50 minut w temperaturze 180 stopni.
  6. Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem.

Błyskawiczne ciasto cytrynowe – dodatkowe informacje

W podobny sposób można upiec ciasto pomarańczowe, zamiast cytryny należy użyć pomarańczę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Błyskawiczne bułki z jabłkami i cynamonem
Następny przepis: BŁYSKAWICZNE CIASTO JOGURTOWE

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode