Błyskawiczne ciasto cytrynowe
Przygotuj się na niepowtarzalną kulinarne doświadczenie, dzięki błyskawicznemu ciastu cytrynowemu! Ta orzeźwiająca propozycja z pewnością zachwyci nie tylko wielbicieli cytrusowych smaków, ale także tych, którzy cenią sobie szybkie i proste przepisy. Margaryna Kasia sprawia, że ciasto jest niezwykle puszyste i lekkie, a intensywny cytrusowy aromat sprosta oczekiwaniom każdego łasucha. To doskonała propozycja na letnie popołudnie czy rodzinny obiad. Błyskawiczne ciasto cytrynowe to przepis, który zadowoli zarówno początkujących, jak i bardziej doświadczonych domowych cukierników. Smacznego!
admin
Składniki:
- Forma 40×14 cm
- 1 cytryna
- 1 kostka margaryny Kasia
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1 szklanka cukru
- 4 duże jajka
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- Tłuszcz do formy
Przepis na błyskawiczne ciasto cytrynowe
- Jajka wybić, posolić, dodać cukier i utrzeć robotem na puszystą masę.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać porcjami do masy jajecznej, mieszać robotem na niskich obrotach.
- Cytrynę sparzyć, skórkę zetrzeć na tarce o małych otworach, sok wycisnąć i dodać do ciasta.
- Margarynę stopić i porcjami gorącą dodać do ciasta, delikatnie mieszać.
- Ciasto przelać do formy, wyrównać, piec 50 minut w temperaturze 180 stopni.
- Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem.
Błyskawiczne ciasto cytrynowe – dodatkowe informacje
W podobny sposób można upiec ciasto pomarańczowe, zamiast cytryny należy użyć pomarańczę.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Błyskawiczne bułki z jabłkami i cynamonem
Następny przepis: BŁYSKAWICZNE CIASTO JOGURTOWE