Błyskawiczne bułki z jabłkami i cynamonem

Błyskawiczne bułki z jabłkami i cynamonem

Cieszą się ogromnym powodzeniem zarówno na śniadanie, jak i podczas popołudniowej herbaty. Bułeczki drożdżowe z jabłkami i cynamonem to prawdziwa uczta dla miłośników słodkości. Co więcej, ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Ten błyskawiczny przepis to idealne rozwiązanie dla osób, które chcą cieszyć się smakiem świeżo upieczonego pieczywa, ale nie mają zbyt wiele wolnego czasu. Te aromatyczne bułeczki doskonale komponują się z intensywnym smakiem jabłek i subtelną nutą cynamonu, tworząc niepowtarzalne połączenie, które z pewnością zachwyci wszystkich domowników.

Składniki:

  • 200 g chudego twarożku lub homogenizowanego serka
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • cukier waniliowy
  • 110 g cukru
  • 300 g mąki pszennej
  • 10 g proszku do pieczenia = łyżka stołowa
  • 3 średniej wielkości jabłka, obrane ze skórki, pocięte w grube kawałki
  • cukier i cynamon do obtoczenia upieczonych bułeczek

Błyskawiczne bułki z jabłkami i cynamonem – jak zrobić?

  1. Piekarnik nagrzać na 180 stopni. Twarożek, olej, cukier i cukier waniliowy wymieszać w misce. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zamieszać ręką.
  2. Dodać kawałki jabłek. Ulepić 6 do 9 bułeczek i umieścić je na foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut.
  3. Do małej miseczki wsypuję cukier z cynamonem. Po wyjęciu z piekarnika jeszcze ciepłe bułeczki obtaczam w drobnym cukrze i cynamonie. Gotowe.

Sposób przygotowania bułeczek drożdżowych z jabłkami i cynamonem.

Błyskawiczne bułki z jabłkami i cynamonem – dodatkowe informacje

Ciasto do bułek z jabłkami i cynamonem jest dość gęste i klejące, ale tak ma być.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Błyskawiczne bułeczki
Następny przepis: Błyskawiczne ciasto cytrynowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode