Błyskawiczne bułeczki

Błyskawiczne bułeczki

Chcąc cieszyć się domowym pieczywem, nie zawsze mamy czas na długie wyrabianie i czekanie na wyrośnięcie ciasta. Pomocne okażą się wtedy błyskawiczne bułeczki. Jest to prosty przepis na domowe pieczywo, który nie wymaga nakładu dużego czasu, ani skomplikowanych składników. Nieskomplikowane i szybkie w przygotowaniu, zaskoczą cię swoim smakiem. Te małe, pyszne bułeczki, są idealne na śniadanie, czy przekąskę w ciągu dnia, a ich przygotowanie nie zajmie Ci dużo czasu. Choć prosty, to jednak efekt końcowy jest zdumiewający i na pewno przekona do siebie każdego domownika.

Składniki:

  • 450 g mąki
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 60 g twarogu (najlepiej typu mój ulubiony)
  • szczypta soli
  • 1 paczuszka suchych drożdży
  • 6 łyżek cukru
  • 200 ml mleka
  • 3 łyżki czekoladowych chipsów

Błyskawiczne bułeczki – jak zrobić?

  1. Drożdże wsypać do mleka i dodać cukier. Do miski przesiać mąkę, dodać masło, jajko, twaróg i sól. Zamieszać i wlać drożdże rozpuszczone w mleku. Zagnieść i wyrabiać ciasto do 5 minut.
  2. Ciasto podzielić na 2 równe kawałki. Każdy kawałek rozwałkować na koło, tak jak na rogaliki, posypać chipsami, ciasto zwinać w kulę i ponownie rozwałkować na koło. Naciąć nożem jak na rogaliki: najpierw na 2 połowy, potem ćwiartki. W sumie na 8 trójkątów. Podobnie postępować z drugim kawałkiem. Dla dekoracji można posypać jeszcze chipsy po wierzchu i delikatnie wcisnąć w ciasto.
  3. Prostokątną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i położyć bułeczki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni około 25 minut na złoty kolor.

Błyskawiczne bułeczki – dodatkowe informacje

Po upieczeniu bułeczki można posypać cukrem pudrem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Błyskawiczne babeczki z pastą łososiową
Następny przepis: Błyskawiczne bułki z jabłkami i cynamonem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode