BŁYSKAWICZNE CIASTO JOGURTOWE

BŁYSKAWICZNE CIASTO JOGURTOWE

Dziś mamy przyjemność zaprezentować przepis na błyskawiczne ciasto jogurtowe. Tworzony z prostych składników, które zwykle każdy ma w swojej kuchni, jest to idealny deser dla tych, którzy nie mają dużo czasu, a kochają domowe wypieki. Niezwykła lekkość i puszystość ciasta, której sekretem jest dodatek jogurtu, w połączeniu z delikatną słodkością, sprawia, że ciasto to jest prawdziwą ucztą dla kubków smakowych. Przepis na błyskawiczne ciasto jogurtowe nie wymaga specjalistycznych umiejętności czy wiedzy kulinarnych, co czyni go atrakcyjnym dla osób na każdym poziomie zaawansowania w pieczeniu. Wypróbujcie!

Składniki:

  • jogurt naturalny (w kubeczku) – 180 g
  • mąka – 3 kubeczki
  • cukier – 2,5 kubeczka
  • cukier wanilinowy – 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
  • jajko – 3 sztuki
  • olej – 1 kubeczek
  • cukier puder do posypania

Błyskawiczne ciasto jogurtowe – jak zrobić?

  1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.

    Dodajemy resztę składników i mieszamy na gładką masę.

    Przekładamy do niedużej formy (u mnie 22×26) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.

    Sprawdzamy patyczkiem.

    W razie konieczności pieczemy trochę dłużej, aż wyjęty patyczek będzie suchy.

Błyskawiczne ciasto jogurtowe – dodatkowe informacje

UWAGA! Ciasto jest słodkie – śmiało można zmniejszyć ilość cukru wg. własnych upodobań.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Błyskawiczne ciasto cytrynowe
Następny przepis: Błyskawiczne ciasto jogurtowe z poziomkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode