Błyskawiczne bułeczki
Chcąc cieszyć się domowym pieczywem, nie zawsze mamy czas na długie wyrabianie i czekanie na wyrośnięcie ciasta. Pomocne okażą się wtedy błyskawiczne bułeczki. Jest to prosty przepis na domowe pieczywo, który nie wymaga nakładu dużego czasu, ani skomplikowanych składników. Nieskomplikowane i szybkie w przygotowaniu, zaskoczą cię swoim smakiem. Te małe, pyszne bułeczki, są idealne na śniadanie, czy przekąskę w ciągu dnia, a ich przygotowanie nie zajmie Ci dużo czasu. Choć prosty, to jednak efekt końcowy jest zdumiewający i na pewno przekona do siebie każdego domownika.
admin
Składniki:
- 450 g mąki
- 100 g masła
- 1 jajko
- 60 g twarogu (najlepiej typu mój ulubiony)
- szczypta soli
- 1 paczuszka suchych drożdży
- 6 łyżek cukru
- 200 ml mleka
- 3 łyżki czekoladowych chipsów
Błyskawiczne bułeczki – jak zrobić?
- Drożdże wsypać do mleka i dodać cukier. Do miski przesiać mąkę, dodać masło, jajko, twaróg i sól. Zamieszać i wlać drożdże rozpuszczone w mleku. Zagnieść i wyrabiać ciasto do 5 minut.
- Ciasto podzielić na 2 równe kawałki. Każdy kawałek rozwałkować na koło, tak jak na rogaliki, posypać chipsami, ciasto zwinać w kulę i ponownie rozwałkować na koło. Naciąć nożem jak na rogaliki: najpierw na 2 połowy, potem ćwiartki. W sumie na 8 trójkątów. Podobnie postępować z drugim kawałkiem. Dla dekoracji można posypać jeszcze chipsy po wierzchu i delikatnie wcisnąć w ciasto.
- Prostokątną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i położyć bułeczki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni około 25 minut na złoty kolor.
Błyskawiczne bułeczki – dodatkowe informacje
Po upieczeniu bułeczki można posypać cukrem pudrem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Błyskawiczne babeczki z pastą łososiową
Następny przepis: Błyskawiczne bułki z jabłkami i cynamonem