Bitki wołowe w sosie
Wspomnienie smaku bitki wołowej zamkniętej w aromatycznym sosie budzi smakowite wspomnienia. Przepis ten jest hołdem dla tradycyjnej polskiej kuchni, która zawsze charakteryzowała się prostotą, ale jednocześnie niezapomnianymi smakami. Już na etapie przygotowań w kuchni unosić się będzie woń marynaty do mięsa, która nadaje bitkom wyjątkowej soczystości oraz intensywność smaku. Bitki wołowe w sosie to propozycja nie tylko na rodzinne obiady, ale również na uroczysty obiad czy kolację na specjalną okazję. Serwowane z ziemniakami czy kaszą i ulubionymi warzywami stanowią kwintesencję domowej kuchni.
admin
Składniki:
- 0,75 kg mięsa wołowego
- 1 przyprawa do wołowiny
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 3 ziela ziarenka ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- 2 ziarenka jałowca
- 1/2 łyżeczki majeranku
- około 2 łyżeczek mąki pszennej
Bitki wołowe w sosie – jak zrobić?
- Mięso myjemy i rozbijamy na steki. W miseczce mieszamy olej z solą, pieprzem i przyprawą do wołowiny, a następnie smarujemy marynatą mięso i odstawiamy na noc do lodówki. Mięso wyciągamy z lodówki i pozwalamy mu nabrać temperatury pokojowej.
- Bitki smażymy na rozgrzanym oleju krótko z obu stron, a następnie odkładamy do garnka.
- Na patelni szklimy cebule z czosnkiem i wkładamy do mięsa. Do garnka z mięsem wlewamy wrzątek (do przykrycia mięsa) i dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, majeranek oraz jałowiec. Całość przykrywamy pokrywką i dusimy przez około 3 godziny, aż mięso będzie miękkie.
- Następnie całość zagęszczamy mąką.
Bitki wołowe w sosie – dodatkowe informacje
Podajemy z ziemniakami i ogórkiem. Danie możemy również przygotować w szybkowarze, gotując bitki 35 minut od wzrostu ciśnienia w szybkowarze
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Bitki wieprzowe w sosie własnym
Następny przepis: Bitki wołowe w sosie grzybowym z rozmarynem