Bitki wołowe w sosie grzybowym z rozmarynem
Przedstawiamy przepis na bitki wołowe w sosie grzybowym z rozmarynem. To idealne danie dla miłośników mocnych, głębokich smaków. Soczyste bitki wołowe, moczone w aromatycznym sosie z suszonych grzybów, tworzą jedną całość, której nie da się oprzeć. Dodatek rozmarynu dodaje całemu daniu charakteru i wyrazistości. To połączenie dojrzałych smaków mięsa i grzybów, podkreślone aromatem świeżych ziół. Bitki wołowe z grzybami suszonymi to doskonały wybór na obiad w rodzinnej atmosferze. Chwilę zabierze przygotowanie, ale efekt końcowy na pewno zasługiwać będzie na to oczekiwanie. Bitki wołowe z grzybami i sosie grzybowym to uczta dla każdego miłośnika kuchni.
admin
Składniki:
- 4 kawałki mięsa wołowego (około 400 g)
- 3-4 łyżki mąki
- 3-4 łyżki oleju
- 2 łyżki mielonych suszonych grzybów
- 2 gałązki rozmarynu
- 2 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- sól
- pieprz
Bitki wołowe w sosie grzybowym z rozmarynem – jak zrobić?
- Mięso rozbijamy z obu stron, obtaczamy w mące i obsmażamy na rozgrzanym oleju z obu stron. Podlewamy wodą (ok. 2,5 szklanki), zagotowujemy, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, proszek z grzybów suszonych i gałązki rozmarynu i dusimy na malutkim ogniu około godzinę.
- Bitki odkładamy na talerz, z sosu wyjmujemy liście laurowe, ziele angielskie i gałązki rozmarynu. W niewielkiej ilości wody rozprowadzamy 2 łyżki mąki (wykorzystujemy mąkę pozostałą z panierowania bitek), dodajemy do sosu, dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Przyprawiamy sos solą i pieprzem, wkładamy odłożone bitki i podgrzewamy je w sosie.
- Bitki podajemy z ugotowaną oddzielnie kaszą lub kluskami i z ogórkami kiszonymi lub konserwowymi (ja podałam z grubą kaszą jęczmienną i z domowymi ogórkami po kartusku).
xxxx – dodatkowe informacje
Jeśli chcemy uzyskać gładki, aksamitny sos, możemy go przecedzić przez sitko.