Bitki wołowe w sosie grzybowym z rozmarynem

Bitki wołowe w sosie grzybowym z rozmarynem

Przedstawiamy przepis na bitki wołowe w sosie grzybowym z rozmarynem. To idealne danie dla miłośników mocnych, głębokich smaków. Soczyste bitki wołowe, moczone w aromatycznym sosie z suszonych grzybów, tworzą jedną całość, której nie da się oprzeć. Dodatek rozmarynu dodaje całemu daniu charakteru i wyrazistości. To połączenie dojrzałych smaków mięsa i grzybów, podkreślone aromatem świeżych ziół. Bitki wołowe z grzybami suszonymi to doskonały wybór na obiad w rodzinnej atmosferze. Chwilę zabierze przygotowanie, ale efekt końcowy na pewno zasługiwać będzie na to oczekiwanie. Bitki wołowe z grzybami i sosie grzybowym to uczta dla każdego miłośnika kuchni.

Składniki:

  • 4 kawałki mięsa wołowego (około 400 g)
  • 3-4 łyżki mąki
  • 3-4 łyżki oleju
  • 2 łyżki mielonych suszonych grzybów
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz

Bitki wołowe w sosie grzybowym z rozmarynem – jak zrobić?

  1. Mięso rozbijamy z obu stron, obtaczamy w mące i obsmażamy na rozgrzanym oleju z obu stron. Podlewamy wodą (ok. 2,5 szklanki), zagotowujemy, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, proszek z grzybów suszonych i gałązki rozmarynu i dusimy na malutkim ogniu około godzinę.
  2. Bitki odkładamy na talerz, z sosu wyjmujemy liście laurowe, ziele angielskie i gałązki rozmarynu. W niewielkiej ilości wody rozprowadzamy 2 łyżki mąki (wykorzystujemy mąkę pozostałą z panierowania bitek), dodajemy do sosu, dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Przyprawiamy sos solą i pieprzem, wkładamy odłożone bitki i podgrzewamy je w sosie.
  3. Bitki podajemy z ugotowaną oddzielnie kaszą lub kluskami i z ogórkami kiszonymi lub konserwowymi (ja podałam z grubą kaszą jęczmienną i z domowymi ogórkami po kartusku).

xxxx – dodatkowe informacje

Jeśli chcemy uzyskać gładki, aksamitny sos, możemy go przecedzić przez sitko.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bitki wołowe w sosie
Następny przepis: Bitki z koniny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode