bitki wołowe w pikantnym sosie pomidorowym
Bitki wołowe w pikantnym sosie pomidorowym to danie, które zachwyci każdego miłośnika pikantnych smaków. Jest propozycją dla tych, którzy lubią kiedy danie jest zarazem sycące i aromatyczne, z nutą ostrości. Wołowina miękka jak masło, doskonale komponuje się ze smakiem słodko-kwaśnych pomidorów i ostrymi przyprawami. To danie, które wyeksponuje na stole majstersztyk tradycyjnej kuchni, a zarazem wprowadzi do niej odrobinę egzotyki. Ten przepis ożywi każdy obiad czy kolację, sprawiając, że regularne posiłki staną się prawdziwym świętem dla podniebienia. Wszystko to sprawia, że bitki wołowe w pikantnym sosie pomidorowym to danie godne polecenia.
admin
Składniki:
- 0,8 kg mięsa wołowego na zrazy lub bez kości
- 1 cebula
- 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki (lub słodkiej, w wersji delikat)
- 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1 liść laurowy
- 2 kuleczki ziela angielskiego
- maleńka szczypta gałki muszkatałowej
- 1/3 szklanki zimnej wody + 2 łyżki mąki
- sól do smaku
Bitki wołowe w pikantnym sosie pomidorowym – jak zrobić?
- Mięsko umyć, osuszyć, pokroić na plastry, każdy rozbić tłuczkiem. Obsmażyć na patelni, na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulkę do zeszklenia. W głębokim rondlu zagotować wodę, tak, aby przykryła mięsko na ponad 2 cm, włożyć obsmażone bitki, zeszkloną cebulę, dodać przyprawy i dusić do miękkości ( u mnie około 1,5 godziny), dusimy pod przykryciem na małym ogniu, uzupełniamy wodę, następnie kiedy mięsko jest już miękkie, dodajemy koncentrat, zagotowujemy, wyjmujemy mięso na talerz, dodajemy mąkę wymieszaną z wodą, ewentualnie doprawiamy i zagotowujemy do zgęstnienia sosu, wkładamy mięso z powrotem i zagotowujemy ponownie.
- Danie podałam z ziemniakami i surówką z kapusty białej z chrzanem.
bitki wołowe w pikantnym sosie pomidorowym – dodatkowe informacje
Mięso solimy dopiero po przełożeniu go do rondla z wodą, w przypadku, kiedy posolimy go na patelni będzie twarde.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Bitki wieprzowe w sosie własnym
Następny przepis: Bitki wołowe w sosie grzybowym z rozmarynem