bitki wołowe w pikantnym sosie pomidorowym

bitki wołowe w pikantnym sosie pomidorowym

Bitki wołowe w pikantnym sosie pomidorowym to danie, które zachwyci każdego miłośnika pikantnych smaków. Jest propozycją dla tych, którzy lubią kiedy danie jest zarazem sycące i aromatyczne, z nutą ostrości. Wołowina miękka jak masło, doskonale komponuje się ze smakiem słodko-kwaśnych pomidorów i ostrymi przyprawami. To danie, które wyeksponuje na stole majstersztyk tradycyjnej kuchni, a zarazem wprowadzi do niej odrobinę egzotyki. Ten przepis ożywi każdy obiad czy kolację, sprawiając, że regularne posiłki staną się prawdziwym świętem dla podniebienia. Wszystko to sprawia, że bitki wołowe w pikantnym sosie pomidorowym to danie godne polecenia.

Składniki:

  • 0,8 kg mięsa wołowego na zrazy lub bez kości
  • 1 cebula
  • 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki (lub słodkiej, w wersji delikat)
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1 liść laurowy
  • 2 kuleczki ziela angielskiego
  • maleńka szczypta gałki muszkatałowej
  • 1/3 szklanki zimnej wody + 2 łyżki mąki
  • sól do smaku

Bitki wołowe w pikantnym sosie pomidorowym – jak zrobić?

  1. Mięsko umyć, osuszyć, pokroić na plastry, każdy rozbić tłuczkiem. Obsmażyć na patelni, na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulkę do zeszklenia. W głębokim rondlu zagotować wodę, tak, aby przykryła mięsko na ponad 2 cm, włożyć obsmażone bitki, zeszkloną cebulę, dodać przyprawy i dusić do miękkości ( u mnie około 1,5 godziny), dusimy pod przykryciem na małym ogniu, uzupełniamy wodę, następnie kiedy mięsko jest już miękkie, dodajemy koncentrat, zagotowujemy, wyjmujemy mięso na talerz, dodajemy mąkę wymieszaną z wodą, ewentualnie doprawiamy i zagotowujemy do zgęstnienia sosu, wkładamy mięso z powrotem i zagotowujemy ponownie.
  2. Danie podałam z ziemniakami i surówką z kapusty białej z chrzanem.

bitki wołowe w pikantnym sosie pomidorowym – dodatkowe informacje

Mięso solimy dopiero po przełożeniu go do rondla z wodą, w przypadku, kiedy posolimy go na patelni będzie twarde.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bitki wieprzowe w sosie własnym
Następny przepis: Bitki wołowe w sosie grzybowym z rozmarynem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode