Biszkopt kakaowy

Biszkopt kakaowy

Biszkopt kakaowy to prosta, ale jednocześnie wyjątkowo smaczna słodkość, która idealnie sprawdzi się jako baza do wielu deserów. Jego lekka, puszysta konsystencja doskonale łączy się z intensywnym smakiem kakao i subtelnie słodkim posmakiem. Przypomina nieco klasyczne ciasto, ale jest o wiele lżejszy i bardziej delikatny. Z powodzeniem można go także podawać samodzielnie, np. posypany cukrem pudrem czy polany polewą czekoladową. W przepisie wykorzystany jest kupny biszkopt, dzięki czemu jest to doskonała propozycja dla osób, które nie mają zbyt dużo czasu na pieczenie, ale chcą zaskoczyć bliskich pysznym deserem.

Składniki:

  • 6 jajek
  • lekko ponad ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 kopiasta łyżka kakao gorzkiego (kakao plus mąka pszenna powinniśmy dać ¾ szklanki)
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

Biszkopt kakaowy – jak zrobić?

  1. Przygotować masy. Mąki i kakao należy wymieszać i przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodając partiami cukier.
  2. Dodać żółtka po jednym, nadal ubijając.
  3. Delikatnie dodać przesiane mąki i kakao do masy jajecznej, mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników.
  4. Wyłożyć dno tortownicy o średnicy 26 cm papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto do tortownicy, wyrównać. Piec w temperaturze 160 – 170ºC przez około 35 – 40 minut (do tzw. suchego patyczka).
  5. Wyjąć gorący biszkopt z piekarnika, z wysokości około 30 – 40 cm upuścić (w formie) na podłogę. Odstawić do wystudzenia w temperaturze pokojowej. Wystudzony biszkopt przekroić na 3 – 4 blaty.

Biszkopt kakaowy – dodatkowe informacje

Boki biszkoptu oddzielić od formy dopiero po wystygnięciu ciasta. Po wyjęciu z formy odwrócić do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia (w ten sposób uzyska się płaski, gładki biszkopt).


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Biszkopt jasny-rzucany
Następny przepis: Biszkopt kakaowy - rzucany

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode