Biszkopt jasny-rzucany

Biszkopt jasny-rzucany

Biszkopt jasny-rzucany to prosty, a zarazem klasyczny element wielu deserów. Idealny do tortów czy ciast z owocami, a dzięki korzystaniu z 10 jaj staje się wyjątkowo puszysty i lekki. Jego uniwersalny smak i konsystencja sprawiają, że idealnie komponuje się z różnego rodzaju kremami, galaretkami, owocami czy deserowymi sosami. Ten przepis na biszkopt rzucany z 10 jaj jest niezawodny, a wykonanie ciasta nie sprawi trudności nawet początkującym cukiernikom. Niezwykle istotne jest tu utrzymanie odpowiedniej temperatury pieczenia i dokładne ubijanie jaj, to dzięki nim biszkopt jasny-rzucany zyska swoją charakterystyczną, delikatną strukturę.

Składniki:

  • na wysoki biszkopt (10 cm) wysoka tortownica o średnicy 25 cm ; biszkopt można przekroić na 4-6 blaty
  • 10 jaj (białka i żółtka osobno)
  • 9 łyżek kopiastych mąki pszennej tortowej czyli 270 g
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 10 łyżek cukru tj. 200 g
  • szczypta soli

Biszkopt jasny-rzucany – jak zrobić?

  1. 1.
    Dno wysokiej tortownicy wyłożyć pergaminowym krążkiem, boków niczym nie smarować. Jeśli nie posiadamy takiej, za pomocą szerokiego paska należy ją podwyższyć lub piec biszkopt dwa razy (z połowy porcji każdy).
  2. 2.
    Białka zmiksować w misce ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec miksowania dodać w dwóch partiach 1/2 część cukru (5 łyżek). Miksować, aż się rozpuści. Nie myjąc końcówek, żółtka zmiksować na puszysty kogel-mogel z pozostałym cukrem. Dodać do białek i delikatnie wymieszać lub zmiksować na małych obrotach. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wymieszać bardzo delikatnie szpatułką; od dołu ku górze (dodatkowo napowietrzamy biszkopt).
  3. 3.
    Wyłożyć do tortownicy, wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku w 180’C przez ok. 40 minut do tzw. suchego patyczka. (Nie otwieramy piekarnika przez pierwsze 30 minut pieczenia). Upieczony i jeszcze gorący w tortownicy, należy upuścić na podłogę lub blat z wysokości ok. 40 cm. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia, obkroić boki biszkoptu od formy, dopiero gdy jest zimny. Biszkopt przed krojeniem najlepiej wstawić na pół godziny do lodówki. Smacznego 🙂

Biszkopt jasny-rzucany – dodatkowe informacje

Nie otwieramy piekarnika przez pierwsze 30 minut pieczenia.Upieczony i jeszcze gorący w tortownicy, należy upuścić na podłogę lub blat z wysokości ok. 40 cm. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia, obkroić boki biszkoptu od formy, dopiero gdy jest zimny. Biszkopt przed krojeniem najlepiej wstawić na pół godziny do lodówki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Biszkopt jasny
Następny przepis: Biszkopt kakaowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode