Biszkopt kakaowy
Biszkopt kakaowy to prosta, ale jednocześnie wyjątkowo smaczna słodkość, która idealnie sprawdzi się jako baza do wielu deserów. Jego lekka, puszysta konsystencja doskonale łączy się z intensywnym smakiem kakao i subtelnie słodkim posmakiem. Przypomina nieco klasyczne ciasto, ale jest o wiele lżejszy i bardziej delikatny. Z powodzeniem można go także podawać samodzielnie, np. posypany cukrem pudrem czy polany polewą czekoladową. W przepisie wykorzystany jest kupny biszkopt, dzięki czemu jest to doskonała propozycja dla osób, które nie mają zbyt dużo czasu na pieczenie, ale chcą zaskoczyć bliskich pysznym deserem.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 6 jajek
- lekko ponad ½ szklanki mąki pszennej
- 1 kopiasta łyżka kakao gorzkiego (kakao plus mąka pszenna powinniśmy dać ¾ szklanki)
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Biszkopt kakaowy – jak zrobić?
- Przygotować masy. Mąki i kakao należy wymieszać i przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodając partiami cukier.
- Dodać żółtka po jednym, nadal ubijając.
- Delikatnie dodać przesiane mąki i kakao do masy jajecznej, mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników.
- Wyłożyć dno tortownicy o średnicy 26 cm papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto do tortownicy, wyrównać. Piec w temperaturze 160 – 170ºC przez około 35 – 40 minut (do tzw. suchego patyczka).
- Wyjąć gorący biszkopt z piekarnika, z wysokości około 30 – 40 cm upuścić (w formie) na podłogę. Odstawić do wystudzenia w temperaturze pokojowej. Wystudzony biszkopt przekroić na 3 – 4 blaty.
Biszkopt kakaowy – dodatkowe informacje
Boki biszkoptu oddzielić od formy dopiero po wystygnięciu ciasta. Po wyjęciu z formy odwrócić do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia (w ten sposób uzyska się płaski, gładki biszkopt).
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Biszkopt jasny-rzucany
Następny przepis: Biszkopt kakaowy - rzucany