Biszkopt ciemny = kakaowy

Biszkopt ciemny = kakaowy

Zapraszamy do twórczego spełnienia swoich cukierniczych ambicji z naszym przepisem na ciemny, kakaowy biszkopt. Ten smakowity wypiek, idealny na duże blachy, jest zarówno prosty do wykonania, jak i niesamowicie smaczny. Doskonale sprawdzi się jako podstawa dla rożnego rodzaju ciast i tortów. Ten szybki przepis na biszkopt z kakao zadowoli każdego, kto pragnie poprawić swój nastrój słodką chwilą przyjemności. Upieczenie go nie zajmuje wiele czasu a efekt końcowy z pewnością przekroczy Twoje oczekiwania. To doskonały biszkopt czekoladowy, którym możesz zaskoczyć swoich gości podczas różnych okazji.

Składniki:

  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao

Biszkopt ciemny = kakaowy – jak zrobić?

  1. Przed przystąpieniem do robienia biszkoptu, należy wcześniej z lodówki wyjąć jaja, by były w temp. pokojowej. Żółtka rozkłócamy z proszkiem do pieczenia. Ubijamy białka na sztywną pianę, stopniowo dosypujemy cukier, następnie żółtka z proszkiem do pieczenia. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po łyżce mąki pszennej wymieszanej z kakao. Wlewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i/lub natłuszczonej masłem, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30 minut w temp. 170°C do suchego patyczka. Stan biszkoptu sprawdzamy nie wcześniej niż po 25 minutach pieczenia. Biszkopt pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt przekładamy do góry dnem, by ewentualne brzuszki się wyrównały.

Porady – Dodatkowe informacje

Z podanych składników można przygotować 3 blaty ciemnego biszkoptu z tortownicy lub 2 blaty z dużej blachy prostokątnej 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Biszkopt Cappuccino
Następny przepis: Biszkopt czekoladowy z 3 jaj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode