Biszkopt Cappuccino

Biszkopt Cappuccino

Zapraszamy do odkrycia magicznego smaku biszkoptu cappuccino – ciasta, które doskonale łączy w sobie lekkość biszkoptu z intensywnym aromatem ulubionej przez wielu kawy cappuccino. Dzięki wyjątkowemu połączeniu składników, biszkopt cappuccino wyróżnia się nietuzinkowym smakiem, który zadowoli gusta najbardziej wymagających smakoszy. To idealna propozycja na podwieczorek lub jako słodki dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty. Na pewno spodoba się fanom kawowych wypieków, a także tym, którzy cenią sobie niebanalne połączenia smaków w deserach. Biszkopt cappuccino to nie tylko wyjątkowy smak, ale również efektowny wygląd, który z pewnością zaskoczy twoich gości.

Składniki:

  • 6 jaj
  • 1 szkl. cukru
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki wody
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżka oleju
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szkl. kawy Cappuccino w proszku (ulubiony smak)

Biszkopt cappuccino – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Przed przystąpieniem do robienia biszkoptu, należy wcześniej z lodówki wyjąć jaja, by były w temp. pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek.
  2. Żółtka ucieramy ze szczyptą soli, proszkiem do pieczenia, wodą, octem i olejem.
  3. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier.
  4. Kolejno dodajemy wolnym strumieniem żółtka, cały czas miksując.
  5. Zmniejszamy obroty miksera, dodajemy wymieszaną mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek Cappuccino.
  6. Wymieszaną puszystą masę przelewamy do natłuszczonej i/lub wyłożonej papierem do pieczenia blachy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy od 30 minut w 160-180 st. do tzw. suchego patyczka.
  7. Stan biszkoptu sprawdzamy nie wcześniej niż po 25 minutach pieczenia.
  8. Biszkopt pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia.
  9. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt przekładamy do góry dnem, by ewentualne brzuszki się wyrównały.

Biszkopt Cappuccino – dodatkowe informacje

Z w/w składników wychodzą 3 blaty biszkoptowe z tortownicy lub 2 blaty z blachy prostokątnej 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Biszkopt bezglutenowy
Następny przepis: Biszkopt ciemny = kakaowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode