Biszkopt bezglutenowy

Biszkopt bezglutenowy

Zabierając się do gotowania, często zastanawiamy się, jak urozmaicić nasze menu, dostosowując je do naszych dietetycznych wymagań. Dla tych, którzy unikają glutenu, przedstawiamy przepis na biszkopt bezglutenowy z mąki ziemniaczanej. To wyjątkowe i rozpływające się w ustach ciasto, może stanowić bazę do wielu deserów lub upieczone samodzielnie, sprawdzi się jako smaczna przekąska. Przyrządzenie jego nie jest skomplikowane, a efekt końcowy na pewno zachwyci. Bezglutenowy biszkopt z mąki ziemniaczanej to idealny przepis dla ceniących zdrowe słodkości.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu
  • 2 łyżki oleju

Biszkopt bezglutenowy – jak zrobić?

  1. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy połowę cukru, a gdy się rozpuści wsypujemy resztę i dalej ubijamy. Gdy piana jest gładka, a cukier rozpuszczony dodajemy po jednym żółtku i mieszamy na najniższych obrotach miksera. Dodajemy olej i ocet i wymieszane ze sobą mąki.
  2. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w 180*C, do suchego patyczka.

Sposób przygotowania:

Biszkopt bezglutenowy z mąki ziemniaczanej

Biszkopt bezglutenowy – dodatkowe informacje

Przepis jest na formę 22-24 cm. Mój biszkopt był upieczony w formie do tarty o średnicy 26 cm, więc nie wyszedł wysoki, ale i taki można na dwie części przekroić.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: BISZKOPT- BAZA DO TORTÓW
Następny przepis: Biszkopt Cappuccino

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode