Biszkopt czekoladowy z 3 jaj

Biszkopt czekoladowy z 3 jaj

Zachwyć swoich bliskich przyrządzając im smakowity biszkopt czekoladowy. Przepis ten jest wyjątkowo prosty w wykonaniu – a przy tym wymaga jedynie trzech jaj. Zapewniają one biszkoptowi puszystą konsystencję, która idealnie harmonizuje z intensywnym smakiem czekolady. Biszkopt ciemny z trzech jaj to nie tylko smakowita propozycja na deser, ale też doskonały baza do różnych tortów czy ciast. Bez względu na to, czy jesteś doświadczonym kucharzem, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z wypiekami, ten przepis na pewno ci się spodoba. Swoim aromatem z pewnością zainteresuje każdego miłośnika słodkości.

Składniki:

  • 3 jajka w temperaturze pokojowej
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 2 kopiaste łyżki naturalnego kakao
  • 50 g startej czekolady gorzkiej

Biszkopt czekoladowy z 3 jaj – jak zrobić?

  1. Przesiać i wymieszać mąkę i kakao.
  2. Oddzielić białka od żółtek.
  3. Ubić białka na sztywną pianę.
  4. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując na średnich obrotach miksera.
  5. Dodać żółtka i dalej miksować (piana nie może opaść!).
  6. Wsypać mąkę wymieszaną z kakao oraz startą czekoladę.
  7. Delikatnie wmieszać suche składniki.
  8. Masę przelać do tortownicy o średnicy 20-22 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno!).
  9. Piec w 170°C przez około 30-35 minut (warto sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt jest upieczony).
  10. Wyjąć z piekarnika i od razu spuścić na ziemie z około 60 cm.
  11. Umieścić w uchylonym piekarniku i pozostawić do wystudzenia.

Ostudzony biszkopt można przekroić nawet na 4 blaty. Tak przygotowany biszkopt posłuży nam zarówno do tortu, jak i do ciasta. Smacznego!

Słowa kluczowe: biszkopt przepis z 3 jaj, szybki biszkopt czekoladowy, biszkopt ciemny z 3 jaj, biszkopt czekoladowy z 3 jaj, biszkopt czekoladowy z 4 jaj, biszkopt kakaowy z 3 jaj, przepis na biszkopt z 3 jaj, biszkopt z 3 jaj

Porady – dodatkowe informacje

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Biszkopt ciemny = kakaowy
Następny przepis: Biszkopt dietetyczny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode