Bigosbez kapusty

Bigosbez kapusty

Bigos to tradycyjne danie polskie, które kojarzy nam się przede wszystkim z długimi, zimowymi wieczorami. Jednak wariant bigosu, jaki przedstawiamy dzisiaj, ma nieco odmienną charakterystykę – jest to bowiem bigos bez kapusty. Ta nietypowa wersja jest równie smaczna jak standardowa propozycja, a przy tym oferuje nowe, niecodzienne doznania kulinarne. Cechuje się głębokim, aromatycznym smakiem, który sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i na specjalne okazje. Ten bigos staropolski bez kapusty to świetny pomysł dla osób, które chcą odkryć nowe smaki, bazując na tradycyjnych polskich przepisach.

Składniki:

  • Cebula
  • Pieczarki
  • Marchewka
  • Kiełbasa cienka (toruńska, podwawelska)
  • Kiszone ogórki
  • Olej (2-3 łyżki)
  • Koncentrat pomidorowy (3 łyżki)
  • Sól, pieprz, papryka słodka

„Bigos” bez kapusty – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obieramy i kroimy w ćwierć talarki, dusimy na oleju, aż się zeszkli. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy je przez 5 minut. Przekładamy wszystko do garnka razem z puszczonym sokiem. Warzywa powinny być zanurzone, dlatego podlewamy je wodą.
  2. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy ją do garnka i dusimy przez około 10 minut.
  3. Kiełbasę obieramy i kroimy w kostkę lub półplasterki. Następnie podsmażamy ją na patelni i dodajemy do garnka, gdzie wszystko dalej dusimy.
  4. Ogórki kroimy w kostkę, pozostawiając skórkę. Dodajemy je do garnka, przyprawiamy i dusimy, aż warzywa będą miękkie (ogórki powinny pozostać chrupiące).
  5. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, który nadaje potrawie smakowity aromat.

Bigos staropolski bez kapusty to pyszna alternatywa dla tradycyjnej wersji tej potrawy. Zamiast kapusty, używamy tutaj ogórków, które dodają ciekawego smaku i chrupkości. Bigos ten zachwyci wszystkich miłośników klasycznych smaków.

Bigos – dodatkowe informacje

Smakuje zarówno z dodatkiem ziemniaków jak i z pieczywem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: BIGOS BABUNI
Następny przepis: Bigos cygański

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode