BIGOS BABUNI

BIGOS BABUNI

Bigos Babuni to jedno z najbardziej tradycyjnych i rozpoznawalnych dań kuchni polskiej. Korzenie tego apetycznego, pysznego i sycącego dania sięgają wielu wieków do tyłu, gdzie babunie naszych babuń zaskakiwały swoimi kulinarnymi umiejętnościami. Bogactwo smaku Bigosu Babuni zawdzięcza różnorodności składników, a specyficzny charakter – długiemu procesowi gotowania. Bez względu na to, czy przygotowujesz go na specjalną okazję, czy po prostu na zwykły, rodzinny obiad, Bigos Babuni zawsze zachwyca swoją głębią aromatu i smaku. To danie, które przypomina o domu, rodzinie i wspólnie spędzonym czasie przy stole.

Składniki:

  • 3 kilogramy kiszonej kapusty
  • 1 główka słodkiej kapusty
  • 0,5 kilograma karkówki
  • 1 kilogram szynki
  • 1 golonka
  • 0,7 kilograma wołowiny bez kości
  • 4 udka z kurczaka
  • 0,5 kilograma wędzonego boczku
  • 3 różne kiełbasy, np. jałowcowa, czosnkowa
  • 2 duże cebule
  • 4 średnie marchewki, 2 pietruszki, pół selera, biała część większego pora
  • 3+2 listki laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 6 kostek bulionowych, po 2 sztuki cielęce, wołowe i drobiowe
  • 1 paczuszka suszonych śliwek, namoczonych i pokrojonych
  • Duża garść suszonych grzybów, namoczonych i pokrojonych
  • 1 słoik pomidorów w sosie własnym, domowej roboty
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 190 gram
  • 4 łyżki sosu słodko-pikantnego Chili Tao Tao
  • 4 łyżki dżemu jabłkowo-nektarynkowego domowej roboty
  • 0,5 szklanki Jinu lubuskiego
  • 1 szklanka wina różowego Carlo Rossi
  • Przyprawy: sól, przyprawa uniwersalna, pieprz, słodka mielona papryka, czosnek granulowany, majeranek, 2 szczypty gałki muszkatołowej, 4 ziarna jałowca, 2 opakowania przyprawy do bigosu Prymat.

Bigos babuni – jak zrobić?

  1. W jednym garnku ugotować kapustę kiszoną, gdy zbyt kwasna przepłukać. Dodać do niej 2 listki laurowe, golonkę, wszystkie kostki bulionowe, woda na równo z kapustą. Gotować do miękkości golonki.
  2. W drugim garnku ugotować kapustę słodką z pozostałym mięsem, dodając pokrojone w kostkę warzywa oprócz cebuli, woda na ¾ wysokości kapusty, 3 listki laurowe, ziele angielskie, wywar z suszonych grzybków. Gotować do miękkości.
  3. W międzyczasie osączyć ugotowaną kapustę kiszoną z wywaru, zachować go na wszelki wypadek, gdyby bigos był zbyt gęsty. Dodać kapustę kiszoną do słodkiej.
  4. Ugotowane mięso z kapusty wyjąć i pokroić w kostkę, wrzucić znów do garnka.
  5. Na patelni zeszklić cebulę na oleju i dodać do kapusty.
  6. Na tej samej patelni przesmażyć boczek pokrojony w kostkę, dodać kiełbasę też pokrojoną w kostkę, podsmażyć i przełożyć do kapusty.
  7. Do kapusty wlać Jin, wino, dodać grzyby i śliwki. Gotować kilka godzin doprawiając stopniowo wymienionymi przyprawami. Pod koniec dodać pomidory, koncentrat, dżem, majeranek.
  8. Na koniec można dodać jeszcze trochę kiełbasy pokrojonej na kawałki.

BIGOS BABUNI – dodatkowe informacje

Ja zawsze robię dużą porcję bigosu babuni i potem nadwyżkę pasteryzuję w słoiki lub zamrażam, przez co mam na bardzo długo. Dlatego warto pokusić się o zrobienie dużej porcji tego aromatycznego dania. Polecam ten bigos, mój przepis wędruje po wszystkich znajomych, którzy zaznali smaku tego wyjątkowego bigosu babuni.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bigos Babuni
Następny przepis: Bigosbez kapusty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode