Bigos Babuni

Bigos Babuni

Bigos Babuni to tradycyjne danie, które na stałe wpisało się w kulinarną kulturę Polski. To połączenie różnych mięs i warzyw, stanowi niezawodne rozwiązanie na zimowe wieczory. Prawdziwy bigos to dzieło czasu – im dłużej gotuje się na wolnym ogniu, tym lepiej smakuje. Bigos Babuni to przepis, który przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Bogactwo smaków i aromatów to zasługa doskonale dobranych składników. Charakteryzuje go wyjątkowość i prostota, co sprawia, że jest to danie, do którego chętnie powracamy i które zawsze kojarzy się z domowym ciepłem.

Składniki:

  • 3 kilogramy kiszonej kapusty
  • 50 dekagramów wędzonego boczku
  • 50 dekagramów wędzonych żeberek
  • 50 dekagramów kiełbasy
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 20 dekagramów suszonych grzybów
  • 20 dekagramów suszonych śliwek
  • 2 cebule
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki smalcu
  • po łyżeczce kminku, kolendry, słodkiej papryki, ostrej papryki, tymianku i cząbru, 4 liście laurowe, 10 ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz

Bigos babuni – jak zrobić?

  1. Pokroić kiszoną kapustę, dodać żeberka, namoczone grzyby oraz przyprawy (oprócz cząbru i majeranku) i dusić.
  2. Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę, usmażyć i dodać do kapusty razem z przetopionym tłuszczem.
  3. Obrane cebule pokroić w kostkę, obsmażyć na smalcu, przełożyć do kapusty.
  4. Bigos dusić 2-3 godziny na małym ogniu, często mieszając.
  5. Dodać koncentrat pomidorowy, śliwki, cząber i majeranek, podlać winem.
  6. Gotować około 30 minut, doprawić solą i pieprzem.

Bigos Babuni – dodatkowe informacje

Bigos Babuni jest lepszy po kilkakrotnym odgrzewaniu. Jego smak ulepsza również przemrożenie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bigos Babci na Golonkach ;)
Następny przepis: BIGOS BABUNI

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode