Bigos cygański

Bigos cygański

Bigos cygański to aromatyczne danie, które stanowi doskonałą alternatywę dla klasycznego bigosu. Przepis na ten bigos pochodzi od Cyganów, którzy uwielbali wrzucać do swojego bigosu dużo mięsa i warzyw. Bigos cygański z klopsikami to poteżna porcja smaku i satysfakcji, idealna na jesienne czy zimowe wieczory. Często spotkany jest także wersja bigosu pieczonego, który jest też żmudny w przygotowaniu, ale warto poświęcić na niego czas. Bigos cygański sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na świątecznym stole. Bogactwo smaków, które skrywa, zadowoli najbardziej wymagające podniebienia. To danie, które kojarzy się z domowym, soczystym jedzeniem.

Składniki:

  • 70 dekagramów mięsa mielonego np. z łopatki lub szynki
  • 80 dekagramów pieczarek
  • 1 jajo
  • 3 duże cebule
  • 1 duża papryka czerwona
  • 1 duża papryka zielona
  • 1 duża papryka żółta
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego 30%
  • 3 łyżki ketchupu
  • 1 płaska łyżeczka ostrej papryki
  • 5-6 ogórków konserwowych
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Bigos cygański – jak zrobić?

  1. Do mięsa mielonego dodajemy surowej jajko, dodajemy sól i pieprz do smaku, a następnie wyrabiamy na gładką masę. Formujemy małe kuleczki wielkości około 1,5 cm i smażymy na gorącym oleju na złoto. Wykładany na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
  2. Pieczarki myjemy, kroimy na dużą kostkę, solimy, podsmażamy 4-5 minut na patelni.
  3. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na szklisto.
  4. Paprykę dokładnie myjemy, wyciągamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Chwilę podsmażamy na patelni, aby delikatnie zmiękła.
  5. Wszystkie składniki łączymy ze sobą.
  6. Dodajemy koncentrat, ketchup, dorzucamy ziele angielskie, liście laurowe oraz mielona paprykę. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku i dusimy na niewielkim ogniu około 25 minut.
  7. Ogórki konserwowe kroimy w grubsze talarki lub półksiężyce. Dodajemy do bigosu. Dusimy kolejne 15 minut na niewielkim ogniu.

Bigos cygański – dodatkowe informacje

Jeśli ktoś lub bardziej ostry smak można dodać więcej mielonej papryki lub dodać papryczkę chilli.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bigosbez kapusty
Następny przepis: Bigos hultajski

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode