Bigosbez kapusty
Bigos to tradycyjne danie polskie, które kojarzy nam się przede wszystkim z długimi, zimowymi wieczorami. Jednak wariant bigosu, jaki przedstawiamy dzisiaj, ma nieco odmienną charakterystykę – jest to bowiem bigos bez kapusty. Ta nietypowa wersja jest równie smaczna jak standardowa propozycja, a przy tym oferuje nowe, niecodzienne doznania kulinarne. Cechuje się głębokim, aromatycznym smakiem, który sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i na specjalne okazje. Ten bigos staropolski bez kapusty to świetny pomysł dla osób, które chcą odkryć nowe smaki, bazując na tradycyjnych polskich przepisach.
		Piotr Zieliński
	Składniki:
- Cebula
 - Pieczarki
 - Marchewka
 - Kiełbasa cienka (toruńska, podwawelska)
 - Kiszone ogórki
 - Olej (2-3 łyżki)
 - Koncentrat pomidorowy (3 łyżki)
 - Sól, pieprz, papryka słodka
 
„Bigos” bez kapusty – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Cebulę obieramy i kroimy w ćwierć talarki, dusimy na oleju, aż się zeszkli. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy je przez 5 minut. Przekładamy wszystko do garnka razem z puszczonym sokiem. Warzywa powinny być zanurzone, dlatego podlewamy je wodą.
 - Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy ją do garnka i dusimy przez około 10 minut.
 - Kiełbasę obieramy i kroimy w kostkę lub półplasterki. Następnie podsmażamy ją na patelni i dodajemy do garnka, gdzie wszystko dalej dusimy.
 - Ogórki kroimy w kostkę, pozostawiając skórkę. Dodajemy je do garnka, przyprawiamy i dusimy, aż warzywa będą miękkie (ogórki powinny pozostać chrupiące).
 - Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, który nadaje potrawie smakowity aromat.
 
Bigos staropolski bez kapusty to pyszna alternatywa dla tradycyjnej wersji tej potrawy. Zamiast kapusty, używamy tutaj ogórków, które dodają ciekawego smaku i chrupkości. Bigos ten zachwyci wszystkich miłośników klasycznych smaków.
Bigos – dodatkowe informacje
Smakuje zarówno z dodatkiem ziemniaków jak i z pieczywem.





