Bigos ze świeżej kapusty

Bigos ze świeżej kapusty

Bigos ze świeżej kapusty to danie, które z pewnością skradnie serca wielbicieli tradycyjnej polskiej kuchni. Kierując się filozofią Magdy Gessler, znanej z dbałości o autentyczność smaku, przygotowujemy go na bazie świeżej, młodej kapusty, która stanowi główny składnik potrawy. Wspaniale komponuje się ona z pozostałymi elementami, tworząc bigos o niezapomnianej kompozycji aromatów. Przyrządzony z pasją, zgodnie z kulinarnymi zasadami Magdy Gessler, bigos ze świeżej kapusty to danie, które zaskakuje głębią smaku i aromatem, a zarazem podkreśla wartość domowej kuchni. Dla wielu, to esencja polskiego kapuśniaka.

Składniki:

  • 70 dag mięsa wieprzowego z łopatki
  • 1 główka kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 cebule
  • 4 pomidory
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • papryka czerwona
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz, cukier
  • kilka gałązek tymianku

Bigos ze świeżej kapusty – jak zrobić? Sposób przygotowania:

  1. Mięso kroimy w drobną kostkę. Cebule siekamy, marchewki i pietruszkę obieramy i kroimy w plasterki, a kapustę szatkujemy.
  2. W rondlu rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim mięso. Gdy odparuje płyn, dodajemy cebulę i chwilę smażymy razem. Następnie dodajemy kapustę, pietruszkę i marchewkę. Zalewamy gorącym bulionem.
  3. Bigos dusimy pod przykryciem, na małym ogniu, ok. 40 minut. Na 5-10 minut przed końcem gotowania dodajemy obrane i pokrojone w kostkę pomidory i paprykę oraz posiekane zioła. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Słowa kluczowe: kapuśniak wg magdy gessler, bigos z młodej kapusty magdy gessler

Bigos ze świeżej kapusty – dodatkowe informacje

Przyrząd do krojenia i szatkowania to 12 elementów, dzięki którym przygotujesz szybko i bez wysiłku swoje potrawy!
Oferta specjalna dla czytelników PRZEŚLIJ PRZEPIS ważna do 17.12.2014
Zamów teraz!
www.robsalatki.pl
tel.: 22 512 54 68
Materiały prasowe


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bigos ze słodkiej kapusty z suszonymi grzybami
Następny przepis: Biszkopt.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode