Biszkopt.

Biszkopt.

Każdy miłośnik wypieków wie, jak ważny jest dobrej jakości biszkopt, stanowiący podstawę wielu deserów. Puszysty, lekki i delikatny biszkopt jest marzeniem każdego cukiernika. Ten przepis na biszkopt z 4 jaj to odpowiedź na poszukiwanie idealnej konsystencji i smaku. Biszkopt idealnie sprawdzi się jako baza dla tortów czy biszkoptowych rolad. Przygotowanie go wcale nie jest takie trudne, jakby się mogło wydawać. Ten przepis jest prosty i gwarantuje doskonały efekt. Ciasto wychodzi doskonale puszyste i lekkie. Da on solidne podstawy do dalszej kreatywności w kuchni.

Składniki:

  • 4 jajka
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Biszkopt – jak zrobić?

  1. Białka oddzielić od żółtek.
  2. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie wsypujemy cukier i ubijamy aż całkowicie się rozpuści.
  3. Dodajemy żółtka i ubijamy.
  4. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.
  5. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni.
  6. Biszkopt gotowy.Upieczony biszkopt wyjmujemy z formy i zdejmujemy papier.

Biszkopt – dodatkowe informacje

Tak upieczony biszkopt przekładamy dowolnym kremem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bigos ze świeżej kapusty
Następny przepis: BISZKOPT- BAZA DO TORTÓW

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode