Bigos ze świeżej kapusty
Bigos ze świeżej kapusty to danie, które z pewnością skradnie serca wielbicieli tradycyjnej polskiej kuchni. Kierując się filozofią Magdy Gessler, znanej z dbałości o autentyczność smaku, przygotowujemy go na bazie świeżej, młodej kapusty, która stanowi główny składnik potrawy. Wspaniale komponuje się ona z pozostałymi elementami, tworząc bigos o niezapomnianej kompozycji aromatów. Przyrządzony z pasją, zgodnie z kulinarnymi zasadami Magdy Gessler, bigos ze świeżej kapusty to danie, które zaskakuje głębią smaku i aromatem, a zarazem podkreśla wartość domowej kuchni. Dla wielu, to esencja polskiego kapuśniaka.
admin
Składniki:
- 70 dag mięsa wieprzowego z łopatki
- 1 główka kapusty
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 cebule
- 4 pomidory
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- papryka czerwona
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz, cukier
- kilka gałązek tymianku
Bigos ze świeżej kapusty – jak zrobić? Sposób przygotowania:
- Mięso kroimy w drobną kostkę. Cebule siekamy, marchewki i pietruszkę obieramy i kroimy w plasterki, a kapustę szatkujemy.
- W rondlu rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim mięso. Gdy odparuje płyn, dodajemy cebulę i chwilę smażymy razem. Następnie dodajemy kapustę, pietruszkę i marchewkę. Zalewamy gorącym bulionem.
- Bigos dusimy pod przykryciem, na małym ogniu, ok. 40 minut. Na 5-10 minut przed końcem gotowania dodajemy obrane i pokrojone w kostkę pomidory i paprykę oraz posiekane zioła. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Słowa kluczowe: kapuśniak wg magdy gessler, bigos z młodej kapusty magdy gessler
Bigos ze świeżej kapusty – dodatkowe informacje
Przyrząd do krojenia i szatkowania to 12 elementów, dzięki którym przygotujesz szybko i bez wysiłku swoje potrawy!
Oferta specjalna dla czytelników PRZEŚLIJ PRZEPIS ważna do 17.12.2014
Zamów teraz!
www.robsalatki.pl
tel.: 22 512 54 68
Materiały prasowe
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Bigos ze słodkiej kapusty z suszonymi grzybami
Następny przepis: Biszkopt.