Bigos ze słodkiej kapusty z suszonymi grzybami

Bigos ze słodkiej kapusty z suszonymi grzybami

Bigos ze słodkiej kapusty z suszonymi grzybami, to danie pełne smaku i aromatu, które idealnie sprawdzi się na rodzinnych spotkaniach czy imprezach ze znajomymi. Tradycyjny składnik, jakim jest kapusta, został tu uzupełniony o niezwykły dodatek – suszone grzyby, które intensyfikują smak potrawy. Przygotowany z zachowaniem wiekowych tradycji, bigos z kapusty i suszonych grzybów to danie, które łączy w sobie wszystko to, co w polskiej kuchni najlepsze. Zdecydowanie jest to danie dla tych, którzy cenią sobie głębię smaku i różnorodność tekstur. Bez wątpienia jest to propozycja dla każdego smakosza polskiej kuchni.

Składniki:

  • 1 główka kapusty (średnia)
  • kości schabowe lub żeberka (można pominąć)
  • kiełbasa, mięso
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • koncentrat pomidorowy (ilość według uznania; u mnie około 150g)
  • 1 łyżka majeranku
  • papryka słodka i ostra w proszku (idealnie sprawdzi się wędzona)
  • sól, pieprz
  • Dodatkowo:
  • 1-2 garście suszonych grzybów
  • Ponadto:
  • olej do smażenia

Bigos ze słodkiej kapusty z suszonymi grzybami – jak zrobić?

  1. Grzyby należy zalać wodą i odstawić na około godzinę, aby „napuchły” i zrobiły się miękkie. Później należy je pokroić, a wodę z moczenia grzybów przelać do garnka, w którym będzie gotował się bigos. Ugotować wywar na kościach lub żeberkach (*) – z dodatkiem grzybów, listków laurowych i odrobiną soli. Następnie do garnka dodać uprzednio poszatkowaną kapustę oraz pokrojoną w plasterki marchewkę. Całość lekko doprawić solą, pieprzem oraz papryką i gotować około 30-40 minut. (Co jakiś czas przemieszać.) W międzyczasie mięso oddzielić od kości i dorzucić do kapusty. Cebulę z kiełbasą podsmażyć na odrobinie oleju i również przełożyć do gotującego się bigosu. Kiedy kapusta będzie już miękka – wmieszać koncentrat pomidorowy oraz majeranek. Bigos doprawić pozostałymi przyprawami i podgotować kilka minut lub odrobinę dłużej, aby powstał gęściejszy sos pomidorowy.

Bigos ze słodkiej kapusty z suszonymi grzybami – dodatkowe informacje

(*) Wywar mięsny można pominąć i od razu zacząć od gotowania kapusty. Z tymże w tym przypadku najpierw należy podgotować grzyby.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bigos z szybkowaru
Następny przepis: Bigos ze świeżej kapusty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode