Bigos z suszonymi grzybami
Każdy miłośnik tradycyjnej, polskiej kuchni powinien skosztować oryginalnego bigosu z suszonymi grzybami. Jest to danie, które doskonale wpisuje się w klimat chłodniejszych, jesienno-zimowych dni, kiedy to potrzebujemy ciepła i sycących potraw. Nasz przepis na bigos z grzybami jest oparty na suszonych kapeluszach, które dodają potrawie wyjątkowego aromatu i głębi smaku. Aby uzyskać maksimum z tych składników, warto znać kilka trików, dzięki którym suszone grzyby staną się prawdziwą gwiazdą bigosu. Zapraszamy do zapoznania się z naszym przepisem, który krok po kroku pokieruje Cię przez proces przyrządzania tej tradycyjnej polskiej potrawy.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1,5 kg kiszonej kapusty
- 1 średnia główka kapusty
- 2 kg łopatki wieprzowej
- 1/2 kg kiełbasy cienkiej np. śląskiej
- 1 garść suszonych grzybów
- 200 g przecieru pomidorowego
- 1 cebula
- sól
- pieprz świeżo zmielony
- pieprz ziarnisty
- papryka ostra mielona
- ziele angielskie
- liście laurowe
- majeranek
- 4-5 ziaren jałowca
- olej do smażenia
- 3-4 szklanki czerwonego wina
Bigos z suszonymi grzybami – jak zrobić?
- Kapustę drobno siekamy, zalewamy wodą i gotujemy około kwadrans a potem odcedzamy. Do tej kapusty dodajemy odcisnieta z soku kapuste kiszoną. Grzyby namaczamy w ciepłej wodzie, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy je wraz z woda w której sie moczyły do kapusty. Gotujemy na małym ogniu, przyprawiamy zielem, liśćmi i pozostałymi przyprawami.
- Mięso kroimy w kostkę i smażymy na patelni, także łączymy z kapustą. Cebule kroimy w kostke, smazymy, wrzucamy do garnka. Dodajemy przecier pomidorowy wymieszany w szklance przegotowanej wody, mieszamy.
- Bigos dusimy na małym ogniu około 2 godziny, w trakcie gotowania podlewamy czerwonym winem. Doprawiamy do smaku, pamietając by ziarna jałowaca dodac na samym końcu.
Smacznego.
Porady – Dodatkowe informacje
Bigos z suszonymi grzybami im więcej razy jest odgrzewany, tym jest smaczniejszy. Aby uzyskać odpowiednią kwasowość bigosu, możemy dodać wodę pozostałą po odciskaniu kapusty kiszonej.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Bigos z kiszonej kapusty
Następny przepis: Bigos z szybkowaru