Bigos z suszonymi grzybami

Bigos z suszonymi grzybami

Każdy miłośnik tradycyjnej, polskiej kuchni powinien skosztować oryginalnego bigosu z suszonymi grzybami. Jest to danie, które doskonale wpisuje się w klimat chłodniejszych, jesienno-zimowych dni, kiedy to potrzebujemy ciepła i sycących potraw. Nasz przepis na bigos z grzybami jest oparty na suszonych kapeluszach, które dodają potrawie wyjątkowego aromatu i głębi smaku. Aby uzyskać maksimum z tych składników, warto znać kilka trików, dzięki którym suszone grzyby staną się prawdziwą gwiazdą bigosu. Zapraszamy do zapoznania się z naszym przepisem, który krok po kroku pokieruje Cię przez proces przyrządzania tej tradycyjnej polskiej potrawy.

Składniki:

  • 1,5 kg kiszonej kapusty
  • 1 średnia główka kapusty
  • 2 kg łopatki wieprzowej
  • 1/2 kg kiełbasy cienkiej np. śląskiej
  • 1 garść suszonych grzybów
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony
  • pieprz ziarnisty
  • papryka ostra mielona
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • majeranek
  • 4-5 ziaren jałowca
  • olej do smażenia
  • 3-4 szklanki czerwonego wina

Bigos z suszonymi grzybami – jak zrobić?

  1. Kapustę drobno siekamy, zalewamy wodą i gotujemy około kwadrans a potem odcedzamy. Do tej kapusty dodajemy odcisnieta z soku kapuste kiszoną. Grzyby namaczamy w ciepłej wodzie, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy je wraz z woda w której sie moczyły do kapusty. Gotujemy na małym ogniu, przyprawiamy zielem, liśćmi i pozostałymi przyprawami.
  2. Mięso kroimy w kostkę i smażymy na patelni, także łączymy z kapustą. Cebule kroimy w kostke, smazymy, wrzucamy do garnka. Dodajemy przecier pomidorowy wymieszany w szklance przegotowanej wody, mieszamy.
  3. Bigos dusimy na małym ogniu około 2 godziny, w trakcie gotowania podlewamy czerwonym winem. Doprawiamy do smaku, pamietając by ziarna jałowaca dodac na samym końcu.

Smacznego.

Porady – Dodatkowe informacje

Bigos z suszonymi grzybami im więcej razy jest odgrzewany, tym jest smaczniejszy. Aby uzyskać odpowiednią kwasowość bigosu, możemy dodać wodę pozostałą po odciskaniu kapusty kiszonej.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bigos z kiszonej kapusty
Następny przepis: Bigos z szybkowaru

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode