Bigos z kiszonej kapusty

Bigos z kiszonej kapusty

Przygotowanie tradycyjnego bigosu z kiszonej kapusty to wyzwanie dla każdego kulinarnego pasjonata. To danie, które kojarzy się przede wszystkim ze świętami i rodinnymi spotkaniami, ma wiele sekretów, które warto poznać. Możemy zastanawiać się jak i ile gotować kapustę kiszoną, jak smakuje idealny bigos, czy ile czasu powinniśmy poświęcić na gotowanie bigosu. Wszystko to ma ogromny wpływ na ostateczny smak potrawy. Nasz przepis na bigos z kiszonej kapusty pomoże odpowiedzieć na te wszystkie pytania, zachęcając do kulinarnych eksperymentów. Gotowanie bigosu stanie się prawdziwą przyjemnością. Czy jesteś gotowy na przygodę z kiszoną kapustą?

Składniki:

  • 3 kilogramy kiszonej kapusty
  • 1 kilogram łopatki
  • 1 kilogram kiełbasy
  • 3 cebule
  • 1 opakowanie przyprawy do bigosu
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 ziaren owocu jałowca
  • garść grzybów suszonych
  • 6-8 śliwek suszonych
  • 4 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki smalcu
  • łyżka sosu sojowego
  • sól, pieprz

Bigos z kiszonej kapusty – jak zrobić?

  1. Grzyby namoczyć na ok. 30 minut, dokładnie wypłukać i pokroić na mniejsze części.
  2. Kapustę wypłukać, pokroić, zalać wodą (tak żeby przykryło) i gotować do miękkości z liściem laurowym, zielem angielskim, owocem jałowca, śliwkami i grzybami.
  3. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na smalcu, dodać pokrojoną w kostkę łopatkę. Dusić do miękkości. Kiełbasę pokroić w kostkę i przesmażyć.
  4. Do kapusty dodać mięso, kiełbasę, przecier pomidorowy, przyprawę, sól, pieprz, sos sojowy i dokładnie wymieszać. Bigos z kiszonej kapusty dusić na wolnym ogniu kolejne 30 minut.

Bigos z kiszonej kapusty – dodatkowe informacje

Smażenie kiełbasy możemy pominąć. Do bigosu z kiszonej kapusty można dodać inny rodzaj mięsa.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bigos z kiszonej kapusty
Następny przepis: Bigos z kiszonej kapusty z miodem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode