Bigos z kapusty pekińskiej

Bigos z kapusty pekińskiej

Bigos to jedno z najbardziej tradycyjnych i kultowych dań polskiej kuchni, które kojarzy nam się przede wszystkim z twórczością Henryka Sienkiewicza i wigilijnym stołem. Wymyślenie jego przepisu przypisywane jest myśliwym podczas długich wypraw, a w jego skład wchodziły wszystkie dostępne wówczas składniki. Z wielką przyjemnością prezentujemy przepis na bigos z kapusty pekińskiej. To ciekawa odmiana klasycznego dania, która z pewnością zaskoczy domowników smakiem i oryginalnością. Bigos z kapusty pekińskiej to potrawa, która sprawdzi się zarówno na codziennej rodzinnej kolacji, jak i podczas świątecznych spotkań.

Składniki:

  • 1 kapusta pekińska
  • 300g cienkiej kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • 2 marchewki
  • Kawałek selera
  • 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • Sól
  • Pieprz
  • Ocet do smaku
  • 2 szklanki wody

Bigos z kapusty pekińskiej – jak zrobić?

Życzę smacznego 🙂

Bigos z kapusty pekińskiej – dodatkowe informacje

Do dania polecam użyć dobrej jakości kiełbasy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bigos na zeberkach
Następny przepis: Bigos pieczarkowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode