Bigos pieczarkowy

Bigos pieczarkowy

Bigos pieczarkowy to propozycja dla osób, które kochają tradycyjne polskie smaki z lekkim twistem. Połączenie kapusty kiszonej, świeżej, aromatycznych przypraw oraz pieczarek tworzy niesamowitą esencję, która rozpływa się w ustach. Od czasu do czasu warto zrezygnować z mięsa i zaskoczyć domowników pysznym, wegetariańskim daniem. Bigos pieczarkowy jest niezwykle sycący i idealny na chłodne, jesienne i zimowe wieczory. Wilgotne pieczarki dodają nie tylko smaku, ale i konsystencji, czyniąc bigos jeszcze bardziej apetycznym. Nic tak dobrze nie smakuje i nie rozgrzewa tak jak tradycyjny bigos, tym razem w wersji na bogato z pieczarkami.

Składniki:

  • 1 kilogram pieczarek
  • 1 kilogram cebuli
  • 70 dekagramów dobrej kiełbasy
  • 5 ogórków kiszonych
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz
  • liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • olej do podsmażenia
  • zasmażka:
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki

Bigos pieczarkowy – jak zrobić?

  1. Cebulę pokroić w kostkę i poddusić na oleju. Dodać pokrojone w plastry pieczarki. Dusić do miękkości. Dodajemy ziele i liść.
  2. Na osobnej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę. Dodać do miękkich pieczarek i cebuli. Dodać również pokrojone w kostkę ogórki, przecier i przyprawy (dusić kolejne 5 minut).
  3. Robimy zasmażkę (jednak nie jest to konieczne!) rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, energicznie mieszamy, smażymy na jasnozłoty kolor. Dodajemy do bigosu – zagotowujemy. Podajemy z ryżem bądź z pieczywem.

Bigos pieczarkowy – dodatkowe informacje

Możemy dodać ulubione przyprawy jednak robiłam to danie pierwszy raz i byłam ostrożna.

Tak jak pisałam wcześniej możemy pominąć zasmażkę jednak ja robiłam „na gęsto”.

Zamiast kiełbasy możemy również dać podduszone mięso od szynki bądź karkówkę. Myślę, że jeszcze bardziej podniesie walory smakowe potrawy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bigos z kapusty pekińskiej
Następny przepis: Bigos po myśliwsku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode