Bigos po myśliwsku

Bigos po myśliwsku

Bigos po myśliwsku to smaczne danie, które tradycyjnie serwuje się na polskich stołach podczas uroczystości czy ważnych okazji. Bigos składa się z różnych gatunków mięs, kapusty kiszonej, świeżej i suszonych owoców. Jest nieodłącznym elementem polskiej kuchni i tradycyjnych polowań, gdzie chętnie spożywany jest przez myśliwych. To danie cudownie łączy w sobie smaki wiejskiej kuchni oraz polskiej tradycji. Starannie dobrana mieszanina przypraw sprawia, że każda porcja bigosu to prawdziwa uczta dla podniebienia. Bigos po myśliwsku to przepis, który powinien znaleźć się w repertuarze każdego miłośnika polskiej kuchni.

Składniki:

  • 1,5 kg kiszonej kapusty z beczki
  • garść suszonych grzybów (ok. 40 g)
  • 100 g wędzonych śliwek
  • 5 liści laurowych
  • 5 ziaren ziela
  • 5 ziaren pieprzu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 3 łyżki melasy (lub ciemnego miodu)
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz

Bigos po myśliwsku – jak zrobić?

  1. Grzyby zalewamy wrzątkiem – około 1,5 szklanki. Odstawiamy do wystudzenia.
  2. Śliwki kroimy w plastry.
  3. Kapustę kroimy jeśli jest dłuższa niż 4-5 cm. Zbyt kwaśną płuczemy, należy jej spróbować.
  4. Przekładamy do garnka, zalewamy grzybami z wodą, dodajemy przyprawy. Gotujemy do miękkości mieszając i kontrolując ilość wody, aby kapusta się dusiła.
  5. Do miękkiej kapusty dodajemy przecier i melasę. Doprawiamy.
  6. Mieszamy i dusimy jeszcze 30 minut.
  7. Podajemy z pieczywem lub makaronem – Łazanki.

Bigos po myśliwsku – dodatkowe informacje

Do dania można dodać pieczone mięso lub kiełbasę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bigos pieczarkowy
Następny przepis: Bigos po staropolsku z suszonymi grzybami, śliwkami i mięsem - a'la swiateczny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode