Bigos z kapusty pekińskiej
Bigos to jedno z najbardziej tradycyjnych i kultowych dań polskiej kuchni, które kojarzy nam się przede wszystkim z twórczością Henryka Sienkiewicza i wigilijnym stołem. Wymyślenie jego przepisu przypisywane jest myśliwym podczas długich wypraw, a w jego skład wchodziły wszystkie dostępne wówczas składniki. Z wielką przyjemnością prezentujemy przepis na bigos z kapusty pekińskiej. To ciekawa odmiana klasycznego dania, która z pewnością zaskoczy domowników smakiem i oryginalnością. Bigos z kapusty pekińskiej to potrawa, która sprawdzi się zarówno na codziennej rodzinnej kolacji, jak i podczas świątecznych spotkań.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kapusta pekińska
- 300g cienkiej kiełbasy
- 1 duża cebula
- 2 marchewki
- Kawałek selera
- 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
- 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- Sól
- Pieprz
- Ocet do smaku
- 2 szklanki wody
Bigos z kapusty pekińskiej – jak zrobić?
Życzę smacznego 🙂
Bigos z kapusty pekińskiej – dodatkowe informacje
Do dania polecam użyć dobrej jakości kiełbasy.