BIAŁE SZPARAGI W SOSIE CYTRYNOWYM
Zachwyć swoich gości jednym z najwykwintniejszych dań wiosennych – białymi szparagami w sosie cytrynowym. To lekka i ekscytująca kombinacja smaków, idealna dla tych, którzy doceniają minimalistyczne, a zarazem eleganckie dania. Białe szparagi, które są delikatniejsze i słodsze niż ich zielone odpowiedniki, idealnie komponują się z orzeźwiającym sosem cytrynowym. Podane na al dente makaronie, stają się prawdziwie królewskim daniem. Bez względu na to, czy organizujesz casualowy obiad, czy elegancką kolację, ten przepis na pewno zachwyci wszystkich, nawet najbardziej wymagających smakoszy. Odkryj piękno prostoty i delikatności białych szparagów w cytrynowym sosie.
admin
Składniki:
- 200 gram białych szparagów
- 150 gram makaronu spaghetti
- 50 gram masła
- 1 łyżka soku z cytryny
- starta skórka z ½ cytryny
- 100 ml słodkiej śmietanki 30%
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól i pieprz według uznania
- starty parmezan do podania (ilość zależy od tego jak bardzo go lubisz :))
Białe szparagi w sosie cytrynowym – jak zrobić?
- Makaron gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Szparagi obieram i kroję na około 3-4 cm kawałki. W garnku zagotowuje wodę, gdy woda będzie wrzeć dodaję szparagi i gotuję je przez 5 minut. Odcedzam i odkładam na bok.
- Na patelni roztapiam masło, na którym podsmażam zblanszowane szparagi. Podsmażam całość 5 minut.
- Dodaję sok z cytryny oraz słodką śmietanę. Całość doprowadzam do wrzenia cały czas mieszając, by sos się nie przypalił.
- Następnie ściągam patelnię z ognia i doprawiam solą, pieprzem oraz dodaję posiekany koperek i startą skórkę z cytryny.
- Na patelnię wrzucam ugotowany makaron i całość dokładnie łączę ze sobą.
- Wystarczy przełożyć na talerz, posypać parmezanem i się zajadać!
BIAŁE SZPARAGI W SOSIE CYTRYNOWYM – dodatkowe informacje
Szparagi ważone były po obraniu
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Białe papryczki faszerowane
Następny przepis: Białe szparagi z grilla