Białe papryczki faszerowane

Białe papryczki faszerowane

Białe papryczki faszerowane to przepis, który z pewnością zadowoli miłośników pikantnego smaku. Ta znakomita propozycja kulinarna pochodzi ze słonecznej Hiszpanii, gdzie jest bardzo popularna podczas gorących letnich dni. Wykorzystanie białej papryki wprowadza nie tylko ciekawy akcent kolorystyczny, ale także delikatniej komponuje się z pozostałymi składnikami. Faszerowane papryczki charakteryzują się wyrazistym i niepowtarzalnym smakiem, który z pewnością przypadnie do gustu wielu osobom. Ten przepis to doskonały pomysł na domową ucztę dla rodziny i znajomych – zaskoczy niejednego gościa wyrafinowanym smakiem. Przekonaj się sam i odkryj sekret białych papryczek faszerowanych.

Składniki:

  • 10 sztuk białych papryk o jednakowej wielkości
  • 0,5 kg mięsa mielonego (używam tatarowego lub drobiowego)
  • 1 woreczek ryżu (10 dag suchego)
  • 2 sztuki cebuli
  • 10 sztuk średnich pieczarek
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka majeranku
  • sól
  • pieprz mielony
  • 0,5 pęczka kopru
  • przyprawa „Fix – gołąbki bez zawijania Knorra”
  • ok. 4 szklanki wody
  • 1 kostka bulionu wołowego Knorra
  • 10 dag przecieru pomidorowego

Białe papryczki faszerowane – jak zrobić?

  1. Z papryki ściąć górę, usunąć gniazda nasienne.
  2. Ugotować ryż na pół miękko (15 minut).
  3. Cebule drobno usiekać i zeszklić na oleju.
  4. Pieczarki pokroić bardzo drobno i usmażyć na rumiano na maśle.
  5. Wymieszać mięso, ryż, cebulę, majeranek, pieczarki i koper.
  6. Doprawić solą, pieprzem i maggi.
  7. Napełnić farszem papryki i ułożyć je w naczyniu do zapiekania.
  8. Rozpuścić w gorącej wodzie kostkę bulionową i przecier i zalać papryki.
  9. Przykryć naczynie i wstawić do piekarnika.
  10. Nastawić na 180 * C i dusić ok. 30 minut.

Papryczki białe faszerowane – dodatkowe informacje

Podawać z ziemniakami, pieczywem lub same w sosie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Biała Nutella - bezglutenowe smarowidło czekoladowe
Następny przepis: BIAŁE SZPARAGI W SOSIE CYTRYNOWYM

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode