Białe szparagi z grilla

Białe szparagi z grilla

Ciesz się smakiem wiosny dzięki temu prostej przepis na białe szparagi z grilla. Kochamy grillowane warzywa za ich intensywny, dymny smak, a białe szparagi na grilla stanowią doskonały dodatek do biesiad na świeżym powietrzu. To danie jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Świetnie komponuje się z boczkiem lub innym mięsem, co również możemy doradzić. Zaskocz swoich gości i zaserwuj im coś więcej niż zwykłe zielone szparagi z grilla. Ten przepis na szparagi grillowane udowodni, że grillowanie nie ogranicza się tylko do klasycznych kiełbasek i steków.

Składniki:

  • 2 pęczki świeżych białych szparagów
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Białe szparagi z grilla – jak zrobić?

  1. Szparagi opłukać i osuszyć. Odciąć zdrewniałe końcówki (ok 2 cm, czasem więcej) obrać starannie zaczynając ok 0.5 – 1 cm poniżej główki. Najwygodniej położyć szparag na desce i, obracając, dokładnie obierać zaczynając od strony główki, nie pozostawiając włókien – po upieczeniu będą twarde i niesmaczne. Jeżeli obieramy szparagi na desce mniejsza jest też szansa na złamanie delikatnego warzywa. Najlepiej użyć dowolnej obieraczki do warzyw.
  2. Po obraniu, wkładamy szparagi do miski, posypujemy pieprzem, solą – niedużo, polewamy oliwą. Ręką rozprowadzamy oliwę tak, aby całe szparagi były nią posmarowane.
  3. Możemy położyć od razu szparagi na tacce i na grill, ja wstępnie obsmażałam je, często obracając przez ok 5 – 7 minut na patelni z oliwą. Obsmażone ułożyć na aluminiowej tacce i na grillu, grillować ok 20 minut, często obracając i smarując oliwą. Długość grillowania zależy od grubości szparagów. Smacznego!

Białe szparagi z grilla – dodatkowe informacje

Moje szparagi były grube, dlatego najpierw obsmażyłam je na patelni. Sądzę, że cienkie egzemplarze można bez obawy od razu położyć na grill. Nie przejmujcie się spieczoną skórką – jest pyszna! Szparagi z grilla podawać jako dodatek do mięsa, lub jako samodzielne danie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: BIAŁE SZPARAGI W SOSIE CYTRYNOWYM
Następny przepis: biały barszcz z maślanki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode