Baleron białoruski z kurczaka

Baleron białoruski z kurczaka

Baleron Białoruski z Kurczaka to prawdziwe mistrzostwo sztuki kulinariów pochodzące z Białorusi. Zapomnij na chwilę o codziennych, znanych Ci daniach i pozwól swojemu kubkowi smaku wędrować przez nieznane tereny tej egzotycznej kuchni. Autentyczny baleron białoruski, wykonany w domowym zaciszu za pomocą tradycyjnej szynkowary, to prawdziwa uczta dla miłośników mięsnych przekąsek. Subtelne mieszanki przypraw, soczysty kurczak i unikalna metoda przygotowania sprawiają, że to danie zasługuje na specjalne miejsce w twojej kuchni. Dla tych, którzy pragną spróbować czegoś nowego lub przenieść się kulinarne do dalekiej Białorusi – ten przepis jest idealny.

Składniki:

  • cały indyk (ok 1,5 – 2 kg)
  • pęczek koperku
  • pęczek pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5 – 2 łyżeczki soli
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • folia spożywcza
  • sznurek

Baleron białoruski z kurczaka – jak zrobić?

  1. Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Ostrym nożem rozcinamy skórę między piersiami, a następnie ostrożnie ją ściągamy z reszty mięsa, uważając, aby jej nie uszkodzić (jedynie na skrzydełkach można ją odciąć). Skóra powinna być w 1 kawałku. Od kości oddzielamy mięso i kroimy na mniejszą kostkę. Można też oczywiście je zmielić, ale ja osobiście tego nie robię. Kurczaka doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, wyciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanym koperkiem i pietruszką i odstawiamy do lodówki na ok 3 godz.
  2. Wewnętrzną stronę skóry z kurczaka doprawiamy solą i pieprzem, a następnie wykładamy na nią zamarynowane mięso. Całość zwijamy jak roladę, starając się nie robić żadnych prześwitów. Tak przygotowane mięso owijamy folią spożywczą bardzo ciasno i związujemy sznurkiem.
  3. Mięso wkładamy do dużego garnka i zalewamy go wodą. Baleron gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, a czas zależny jest od wielkości kurczaka. Mój miał 1,6 kg i gotowałam go 1,5 godz. Po tym czasie mięso wyciągamy i wkładamy do ciasnej miski. Najlepiej obciążyć je jeszcze jakimś naczyniem.
  4. Mięso odwijamy z folii dopiero wtedy, gdy całkowicie ostygnie.

SMACZNEGO 🙂

Słowa kluczowe: baleron z szynkowara, baleron białoruski

Baleron białoruski z kurczaka – dodatkowe informacje

Wiem, że wielu z Was już z pewnością słyszało o smacznym i aromatycznym baleronie białoruskim z kurczaka. Ten wyjątkowy przysmak jest znany również pod nazwą baleron z szynkowara, co doskonale oddaje charakter tego dania. Jeśli szukacie inspiracji i konkretnych wskazówek dotyczących przygotowania tego wspaniałego dania, polecam zajrzeć na stronę http://manciawkuchni.blogspot.com/2015/02/baleron-biaoruski-z-kurczaka.html.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bakłażan po gruzińsku
Następny przepis: Bałkański specjał - cevapcici

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode