Baleron białoruski z kurczaka
Baleron Białoruski z Kurczaka to prawdziwe mistrzostwo sztuki kulinariów pochodzące z Białorusi. Zapomnij na chwilę o codziennych, znanych Ci daniach i pozwól swojemu kubkowi smaku wędrować przez nieznane tereny tej egzotycznej kuchni. Autentyczny baleron białoruski, wykonany w domowym zaciszu za pomocą tradycyjnej szynkowary, to prawdziwa uczta dla miłośników mięsnych przekąsek. Subtelne mieszanki przypraw, soczysty kurczak i unikalna metoda przygotowania sprawiają, że to danie zasługuje na specjalne miejsce w twojej kuchni. Dla tych, którzy pragną spróbować czegoś nowego lub przenieść się kulinarne do dalekiej Białorusi – ten przepis jest idealny.
admin
Składniki:
- cały indyk (ok 1,5 – 2 kg)
- pęczek koperku
- pęczek pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- 1,5 – 2 łyżeczki soli
- pieprz
- zioła prowansalskie
- folia spożywcza
- sznurek
Baleron białoruski z kurczaka – jak zrobić?
- Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Ostrym nożem rozcinamy skórę między piersiami, a następnie ostrożnie ją ściągamy z reszty mięsa, uważając, aby jej nie uszkodzić (jedynie na skrzydełkach można ją odciąć). Skóra powinna być w 1 kawałku. Od kości oddzielamy mięso i kroimy na mniejszą kostkę. Można też oczywiście je zmielić, ale ja osobiście tego nie robię. Kurczaka doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, wyciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanym koperkiem i pietruszką i odstawiamy do lodówki na ok 3 godz.
- Wewnętrzną stronę skóry z kurczaka doprawiamy solą i pieprzem, a następnie wykładamy na nią zamarynowane mięso. Całość zwijamy jak roladę, starając się nie robić żadnych prześwitów. Tak przygotowane mięso owijamy folią spożywczą bardzo ciasno i związujemy sznurkiem.
- Mięso wkładamy do dużego garnka i zalewamy go wodą. Baleron gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, a czas zależny jest od wielkości kurczaka. Mój miał 1,6 kg i gotowałam go 1,5 godz. Po tym czasie mięso wyciągamy i wkładamy do ciasnej miski. Najlepiej obciążyć je jeszcze jakimś naczyniem.
- Mięso odwijamy z folii dopiero wtedy, gdy całkowicie ostygnie.
SMACZNEGO 🙂
Słowa kluczowe: baleron z szynkowara, baleron białoruski
Baleron białoruski z kurczaka – dodatkowe informacje
Wiem, że wielu z Was już z pewnością słyszało o smacznym i aromatycznym baleronie białoruskim z kurczaka. Ten wyjątkowy przysmak jest znany również pod nazwą baleron z szynkowara, co doskonale oddaje charakter tego dania. Jeśli szukacie inspiracji i konkretnych wskazówek dotyczących przygotowania tego wspaniałego dania, polecam zajrzeć na stronę http://manciawkuchni.blogspot.com/2015/02/baleron-biaoruski-z-kurczaka.html.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Bakłażan po gruzińsku
Następny przepis: Bałkański specjał - cevapcici