bajeczna rolada jajeczna
Poznajcie bajeczną roladę jajeczną – doskonałe danie na specjalne okoliczności oraz idealny pomysł na odmienne danie na co dzień. To alternatywa dla tradycyjnej jajecznicy czy omletu, która zachwyci swoją formą i smakiem. Nasza rolada jajeczna to urocza kompozycja składników najwyższej jakości. Z nutą elegancji i klasycznych smaków. Każdy kęs jest pełen bogactwa aromatów, co sprawia, że rolada jajeczna jest danie nie tylko pyszne, ale i wyjątkowe. Jeśli szukasz inspiracji na aromatyczne i efektowne danie, bajeczna rolada jajeczna jest strzałem w dziesiątkę. Garść prostych składników, trochę kreatywności i zaskakujący efekt gotowy!
admin
Składniki:
- 5 jajek
- 5 łyżek majonezu kieleckiego
- 300g startego na tarce żółtego sera
- 2 podwójne filety z kurczaka
- 1 kg pieczarek
- masło klarowane
- 1 cebula
- sól, pieprz, słodka papryka
- tłuszcz (np margaryna do wytłuszczenia blachy)
Bajeczna rolada jajeczna – jak zrobić?
- Jajka ubijamy z majonezem, dodajemy starty ser i dokładnie mieszamy, następnie wylewamy na wytłuszczoną i wyłożoną pergaminem blachę piekarnikową i pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
- W tym samym czasie pokrojone w plastry pieczarki podduszamy z cebulką na klarowanym maśle (doprawiamy wg uznania, ja lubię dodać trochę soli, pieprzu i pietruszki).
- Filety porcjujemy, rozbijamy i z obu stron nacieramy przyprawami.
- Na „biszkopcie” jajeczno-serowym układamy filety, na nich warstwę pieczarek a następnie zwijamy i pieczemy kolejne 40 minut.
bajeczna rolada jajeczna – dodatkowe informacje
zamiast pieczarek możemy użyć szpinaku podduszpnego na maśle z odrobimą śmietany i rozgniecionego czosnku
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: BAJADERKI zwane też ZIEMNIACZKAMI - to sposób na zakalca i resztki ciast, ciasteczek itp
Następny przepis: Bajkowy Tort Ariel