Bajkowy Tort Ariel

Bajkowy Tort Ariel

Bajkowy Tort Ariel to wymarzona słodkość dla każdego małego wielbiciela podwodnego świata Małej Syrenki. Ten niezwykły tort pachnie morską przygodą, a elegancki wygląd zapiera dech w piersiach. Kolorowy wizerunek syrenki Ariel rozświetla delikatny krem, a tort to prawdziwa uczta zarówno dla oczu, jak i podniebienia. Idealna kompozycja smaków zadowoli zarówno miłośników czekoladowego biszkoptu, jak i kremu waniliowego. Bajkowy Tort Ariel to nie tylko wyjątkowy deser na dziecięcą urodzinową imprezę, ale również sentymentalna niespodzianka dla dorosłych, którzy jeszcze za młodu marzyli o świecie pełnym syrenek. Wypróbuj recepturę, a magiczna syrenka Ariel zawita również do Twojej kuchni.

Składniki:

  • Biszkopt:
    • 1/2 szklanki mąki tortowej
    • 1/2 szklanki mąki krupczatki
    • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    • 6 jajek
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżka octu
    • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • Masa:
    • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
    • 3 śmietany 30% po 400ml
    • 6 śmietan-fixów
    • 6 łyżeczek cukru pudru
    • owoce (np. brzoskwinie w puszce)
  • Poncz:
    • 1 litr przegotowanej wystudzonej wody
    • sok z całej jednej cytryny
    • kilka kropel aromatu (najlepiej arakowy)
    • 50-100ml spirytusu
    • cukier według uznania
  • Oraz:
    • pół tabliczki gorzkiej czekolady
    • niewielką ilość mleka
    • barwniki spożywcze
    • wiórki kokosowe

Bajkowy tort Ariel – jak zrobić?

  1. 1.

    Biszkopt:

    Białka oddzielić od żółtek. Żółtka zasypać proszkiem do pieczenia i wymieszać. Dodać ocet.

    Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i dalej ubijać.

    Do białek dodajemy po trochu żółtek i zmieszane ze sobą przesiane mąki.

    Piec w lekko nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 180 st.C (bez termoobiegu).

    Biszkopt po przestygnięciu przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do następnego dnia.

    Przekrawamy na trzy części.

  2. 2.

    Poncz:

    Mieszamy wystudzoną przegotowaną wodę z sokiem z cytryny, dodajemy kilka kropel aromatu trochę cukru i spirytus. Nasączamy wszystkie trzy części biszkopta.

    Dwie pierwsze warstwy nasączonego biszkopta smarujemy dżemem.

  3. 3.

    Przygotowanie śmietany:

    Przygotowujemy śmietanę z przepisu na opakowaniu śmietan-fixu.

    Do każdego śmietan-fixu najlepiej jest dodać po jednej łyżeczce czubatej cukru pudru (wtedy śmietana nie jest przesłodzona).

    Smarujemy spodnią część śmietaną i wykładamy na nią owoce (np. brzoskwinie). Kładziemy na nią drugą część biszkoptu i czynność powtarzamy.

    Trzecią część smarujemy samą śmietaną wraz z resztą tortu dookoła.

    Można obsypać boki tortu wiórkami kokosowymi, zmielonymi orzechami lub startą na grubych oczkach gorzką czekoladą.

  4. 4.

    Dekoracja tortu:

    Rozpuszczamy parę kostek czekolady z niewielką ilością mleka (ma być gęste) i troszkę studzimy.

    Tak przygotowaną czekoladą robimy kontury i wypełniamy śmietaną z dodatkiem barwników spożywczych.

    Przed podaniem dobrze schłodzić.

    Życzę Państwu SMACZNEGO!!!

Porady – Dodatkowe informacje

Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej, ponieważ zdąży się uleżeć i nie jest sypki. Przepis ten jest na średnią tortownicę. Na tort w kształcie prostokąta (duża blacha) potrzebujemy podwójnej porcji biszkopta, 2 dżemy i 5 śmietan 30% po 400 ml. W razie spożywania tortu przez dzieci ilość spirytusu można zmniejszyć według uznania.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto Bajka w/g Siostry Anastazji
Następny przepis: Bakaliowiec

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode