Bakaliowiec

Bakaliowiec

Bakaliowiec to tradycyjne, polskie ciasto, nieodłączny element świątecznego stołu. Ten przepis jest sympatią przekazywany z pokolenia na pokolenie, jak rodzinna pamiątka. Bazuje on na lśniącej mozaice suszonych owoców i orzechów, które łączą się z wilgotnym ciastem, tworząc prawdziwą ucztę dla podniebienia. Zarówno na Wielkanoc, jak i na Święta Bożego Narodzenia, bakaliowiec jest królem wśród słodkości. Od pokoleń cieszy swym smakiem Polaków, nabierając szczególnego wyrazu w warstwowym przekroju. Zaklęte w nim bakalie to nie tylko smakołyk, ale i bogactwo witamin, które warto mieć na co dzień w swojej kuchni. Zachęcamy do wypróbowania tego przepisu!

Składniki:

  • 35 dag suszonych owoców (na przykład rodzynki, żurawina, figi, morele, śliwki)
  • 25 dag mieszanki orzechów (na przykład włoskie, laskowe, migdały)
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do piernika
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru waniliowego (opcjonalnie)

– jak zrobić, Sposób przygotowania, Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i sodą, dodaj sól, orzechy, owoce, wymieszaj, Krótko zmiksuj jajka z cukrem (i ewentualnie cukrem waniliowym), cynamonem lub przyprawą do piernika, Przelej do miski z mąką i bakaliami, wymieszaj łyżką, aby bakalie były równomiernie oblepione ciastem, Keksówkę 25x10cm wyłóż papierem do pieczenia, przelej do niej ciasto, lekko je dociśnij, wyrównaj wierzch, Foremkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 st.C. i piecz ok. 60 min., aż ciasto będzie złote

Bakaliowiec – dodatkowe informacje

Do ciasta Bakaliowiec można dodać dowolne orzechy i suszone owoce, ich proporcje można modyfikować w zależności od upodobań. Ciasto kroimy po całkowitym wystudzeniu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bakaliowiec
Następny przepis: Baked Alaska - lodowy deser

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode