Baked Alaska - lodowy deser

Baked Alaska – lodowy deser

Baked Alaska to słynny deser, który przyciąga swoim wyglądem i wyjątkowym smakiem. Potrafi zaskoczyć, bo mimo iż podaje się go na zimno, jest zarazem upieczony. Deser ten to połączenie kremowego lodu ukrytego pod warstwą lekkiej, chrupiącej bezy, podgrzewanej do złotego koloru. Jego nazwa nawiązuje do Alaski, stanu w USA, słynącego z chłodnego klimatu. Baked Alaska to idealny wybór dla osób, które pragną zaskoczyć swoich gości niebanalnym i eleganckim deserem. Pieczona Alaska to prawdziwy rarytas, który zadowoli każdego miłośnika słodkości.

Składniki:

  • 1 litr lodów śmietankowych
  • 500 ml lodów truskawkowych
  • 500 ml lodów czekoladowych
  • kilka okrągłych biszkoptów
  • 3 duże białka
  • 100 ml wody
  • 180 g cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Baked alaska – pieczona alaska – jak zrobić?

  1. 1.
    Dno i boki szklanej miski wykładamy szczelnie folią spożywczą.
  2. 2.
    Na dno tak przygotowanej miski wykładamy lody truskawkowe. Wkładamy do zamrażarki na 1 godzinę.
  3. 3.
    Po tym czasie układamy lody czekoladowe. Ponownie deser chowamy na 1 godzinę do zamrażarki.
  4. 4.
    I znów po upływie czasu wykładamy lody śmietankowe, a na nie układamy biszkopty. Wkładamy do zamrażarki na 1 godzinę.
  5. 5.
    Deser wyjmujemy z zamrażarki. Układamy na paterze bądź talerzy do góry dnem. Miskę delikatnie ogrzewamy dłońmi. Trzymając folię podnosimy miskę do góry.
  6. 6.
    Folię spożywczą delikatnie ściągamy z lodów.
  7. 7.
    Do wody wsypujemy cukier. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Gotujemy powoli aż syrop zgęstnieje lecz nie zmieni koloru!! (trwa to około 10-15 min).
  8. 8.
    Białka ubijamy z sokiem z cytryny na sztywną masę. Cały czas ubijając, wlewamy po 1 łyżce syropu. Po wlaniu całego syropu miksujemy jeszcze chwilę, aż piana będzie lśniąca.
  9. 9.
    Pianę nakładamy łyżką bądź szpatułką na lody. Tworzymy jak najwięcej nierówności. Pianę opalamy za pomocą palnika do Crème brûlée.

Baked Alaska – dodatkowe informacje

Deser możemy bez problemu zamrozić. Przed podaniem trzeba go wyciągnąć 20 minut wcześniej.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bakaliowy Ambasador z ananasem
Następny przepis: Baklawa turecka z ciasta francuskiego, słodka, orzechowa i pyszna!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode