babcine kruche ciasteczka...

babcine kruche ciasteczka…

Witajcie w tej smakowej podróży do wspomnień z dzieciństwa, gdzie każdy kęs przenosi nas do wyjątkowych chwil spędzonych przy kuchennym stole. Dziś chcę podzielić się przepisem na babcine kruche ciasteczka, które rozpływają się w ustach, pozostawiając smak nostalgii i ciepła.

Te małe i delikatne ciasteczka to prawdziwa klasyka, które nauczyły mnie, że w prostocie tkwi prawdziwe mistrzostwo. Ich skład jest niewielki, ale zawiera najważniejszy składnik – miłość. Warstwa delikatnego kruchego ciasta otuli Wasze podniebienie, a powolne rozpuszczanie się w ustach pozwoli czerpać pełnię smaku.

Kiedy wbijecie nożyczki w plastyczne ciasto, poczujecie magię tworzenia, którą przekazywali mi moje babcie. W tym przepisie nie znajdziecie jedynie instrukcji, ale również ich serce, które wbija się w każde zamieszanie. Przygotujcie się na wyjątkową podróż w czasie i smaku, gdzie babcine ciasteczka staną się nowym rozdziałem w Waszej wielopokoleniowej smakowej historii.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 100g masła
  • 100g cukru pudru
  • 100g mąki krupczatki
  • dodatkowe jajko do smarowania ciastek
  • gruby cukier kryształ do posypania

Babcine kruche ciasteczka… – jak zrobić?

  1. 1.

    Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto, aż stanie się jednolite i gładkie.

  2. 2.

    Formujemy zgrabny „wałek” i wstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki.

  3. 3.

    Wychłodzone ciasto kroimy na talarki (ok 5-7mm) talarki nie muszą, a nawet nie powinny być super równe;).

  4. 4.

    Układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 15-20 min w temp 200st.

Sposób przygotowania:

Babcine kruche ciasteczka to pyszne delikatne ciastka, które przywołują na myśl smak dzieciństwa. Aby je zrobić, postępuj zgodnie z poniższymi krokami:

Krok 1: Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto, aż stanie się jednolite i gładkie.

Krok 2: Formujemy zgrabny „wałek” i wstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki.

Krok 3: Wychłodzone ciasto kroimy na talarki (ok 5-7mm) talarki nie muszą, a nawet nie powinny być super równe;).

Krok 4: Układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 15-20 min w temp 200st.

babcine kruche ciasteczka – dodatkowe informacje

jak dla mnie w przepisie stanowczo za dużo cukru. Jeśli będę robiła następnym razem dodam go mniej. Aha ja dodałam jeszcze łyżkę śmietany bo ciasto jakoś nie chciało mi się połączyć. Tutaj przepis podam oryginalny.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Babcina polewa kakaowa
Następny przepis: Babcine racuszki z jabłkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode