Babcina polewa kakaowa

Babcina polewa kakaowa

Dzisiaj chciałbym Wam przedstawić przepis na pyszną polewę kakaową, która smakuje jak prosto z babci kuchni. Ta szybka i łatwa polewa czekoladowa idealnie komponuje się z różnymi rodzajami ciast i wzbogaca ich smak. Jej przygotowanie jest naprawdę proste, a efekt końcowy wart zachodu. Ta polewa kakaowa to prawdziwa gratka dla miłośników czekolady i słodkości. Nie ma nic lepszego niż soczyste ciasto, które zostało polane smakowitą czekoladą. Przekonajcie się sami, jak smaczna i aromatyczna może być ta polewa kakaowa, i sięgnijcie po ten prosty przepis, który doda wyjątkowego smaku Waszym ulubionym wypiekom. W końcu każde ciasto z tą polewą to nowy rozdział w Waszej smakowej historii.

Składniki:

  • Polewa kakaowa – składniki:
  • 65 g masła
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki mleka
  • 2 czubate łyżki kakao

Jak zrobić babciną polewę kakaową?
Sposób przygotowania:

1. Polewa kakaowa – przepis:
Na początku na małym garnku roztapiamy masło, dodajemy cukier puder i mleko. Następnie wszystkie składniki na polewę kakaową mieszamy, aż wszystko się rozpuści.

2. Potem płynną masę ściągamy z ognia dodajemy kakao, energicznie mieszamy, aż do połączenia wszystkich składników. Polewa kakaowa jest gotowa do użycia.

Porady – dodatkowe informacje

Polewa do ciast może być również wykonana z czekolady. Wtedy najlepiej przygotować ją używając kąpieli wodnej. Wystarczy ustawić na garnku mniejsze naczynie i umieścić w nim czekoladę. Ważne, aby wybrać naczynie nie wykonane ze szkła. Najlepsze będą miski metalowe. Po dodaniu śmietanki kremówki należy cały czas mieszać, aż do rozpuszczenia czekolady. Tak powstającą polewę najlepiej jest mieszać za pomocą silikonowej szpatułki lub łyżki. Wtedy można sukcesywnie kontrolować stopień powstawania polewy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Azjatyckie Tagliatelle z polędwicą wieprzową
Następny przepis: babcine kruche ciasteczka...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode